Stalingradul de la Dunăre


Istoricul Florin Epure vă invită să urmăriţi, la emisiunea “Recurs la istorie”, la Televiziunea VTV, în zilele de 18 august şi 25 august, de la 20.00, în premieră naţională, documentarul “Un Stalingrad la Dunăre” şi discuţiile, pe marginea acestei producţii, cu scriitorul Ion Măldărescu, preşedintele Asociaţiei culturale ART-EMIS, cel care a pus la dispoziţie acest film realizat de domnul Wilfried H. Lang.

Timp de peste patru decenii, până la reinstaurarea democraţiei, 23 august a fost ziua naţională a României, marcată prin manifestaţii care cuprindeau parade miliare, steaguri şi spectacole grandioase ţinute pe stadioanele patriei. Manualele de istorie mai amintesc că, în urmă cu 69 de ani, ţara noastră s-a aflat într-un moment de răscruce, fiind „ziua în care România s-a desprins de Germania Nazistă, alăturându-se Coaliţiei Naţiunilor Unite, întorcând astfel armele împotriva vechiului aliat“.

Istoriografia românească a interpretat acest eveniment în diverse chipuri, astfel că la început a fost socotit „o lovitură de Palat”, pornindu-se de la rolul regelui Mihai I în arestarea mareşalului Antonescu, ca, mai apoi, să se transforme în „lovitură de stat” când se constituie în Blocul Naţional Democrat, ca mai apoi comuniştii să-şi atribuie fraudulos toate meritele realizării cu succes acestui act. În anul 1949, „lovitura de stat“ devine „actul de la 23 August 1944, pregătit şi înfăptuit de către Partidul Comunist Român“, semnificaţia acestei zile amplificându-se ulterior, astfel încât a fost decretată „ziua eliberării României de către glorioasa Armată Sovietică, ziua doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forţele patriotice conduse de partid, cea mai mare sărbătoare naţională a poporului nostru“. Odată cu venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere, 23 august a devenit ziua „insurecţiei armate antifasciste, de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă“. Din decembrie 1989, ziua de 23 august a căpătat o abordare controversată: monarhişti – care i-au exacerbat rolul fostului suveran Mihai I în organizarea loviturii de stat şi, implicit, în alăturarea României în război alături de Coaliţia Naţiunilor Unite, fapt care a salvat ţara de la catastrofa generală – şi antonescieni, care au calificat decizia suveranului ca act de trădare naţională ce a aruncat România în braţele lui Stalin.

Documentarul “Stalingradul de la Dunare”, al realizatorului Wilfried H. Lang este un film realizat cu profesionism, cu nimic mai prejos decât producţiile de gen. Filmul cuprinde interviuri cu veterani de război germani, istorici, militari, personalităţi şi cetăţeni simpli din România, despre evenimentele de la 23 august care au grăbit sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale.