Spune „Nu!” consumului de substanţe etnobotanice


Al patrulea proiect prezentat la conferinţă de către Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea este «Spune „Nu!” consumului de substanţe etnobotanice». Proiectul este realizat în parteneriat cu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea; Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea; Şcoala nr. 5, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari”, Colegiul Naţional Economic, Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” şi Liceul de artă.

Durata acestuia este de 6 luni şi urmăreşte trei obiective: 1. Instruirea în termen de 2 luni a 6 voluntari (elevi) care să dobândească abilităţi în diseminarea informaţiilor cu caracter specializat; 2. Formarea unei reţele alcătuită din 20 de elevi care să se coalizeze cu echipa de voluntari a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea pentru a consolida reţeaua de prevenire a consumului de substanţe etnobotanice la nivelul unităţilor şcolare; 3. Crearea unui blog prin intermediul căruia cei 20 de elevi vor interacţiona în mediul virtual în vederea conştientizării adolescenţilor asupra riscurilor consumului de substanţe etnobotanice.

Despre această iniţiativă ne-a vorbit Alina Nicola, coordonator proiect: „Este un proiect ce se va desfăşura din surse proprii, pe o durată de 6 luni, şi se intitulează Spune «Nu!» consumului de substanţe etnobotanice. Practic implică Biblioteca Judeţeană în problemele sociale ale comunităţii, ca să spun aşa. Din acest motiv sunt alături de noi, în calitate de parteneri ai proiectului doamna dr. Cristina Gândăcioiu şi doamna psiholog Alina Georgescu. Din păcate, domnul comisar şef de la Centrul Antidrog nu poate fi prezent, din motive obiecte. Proiectul îşi propune să informeze, să educe şi să sensibilizeze elevii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din municipiul Rm. Vâlcea, asupra efectelor nocive ale consumului de substanţe etnobotanice, în scopul evitării ferme a consumului experimental/recreaţional de substanţe halucinogene şi psihotrope. După cum ştiţi consumul acestora la nivelul judeţului Vâlcea a crescut foarte mult în ultimii ani. Comunitatea vizată sunt elevii de liceu şi am conceput acest proiect în urma unor informaţii pe care le avem fie de la Centrul Internaţional Antidrog pentru Drepturile Omului pe care le-am luat de pe internet, potrivit căruia peste 60% dintre tinerii români sunt consumatori de substanţe etnobotanice. Scopul proiectului este creşterea gradului de conştientizare în rândul adolescenţilor din oraşul Rm. Vâlcea cu privire la riscurile consumului de substanţe etnobotanice.”

Dr. Cristina Gândăcioiu, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, ne-a declarat: „Acest proiect vine cu forţe proaspete, cu un suflu proaspăt. Educaţia de la egal la egal, formarea de voluntari este o iniţiativă salutară, pentru că altfel percepe elevul informaţia când vine de la mine, un adult, şi altfel de la un coleg de vârstă. Există totuşi o barieră între generaţii, această vârstă. Şi atunci copilul, elevul îşi deschide altfel sufletul faţă de un coleg de bancă, care este voluntar şi care ştie. Ideea este extrem de generoasă şi proiectul este foarte, foarte bine gândit, şi cu atât mai lăudabil fiindcă este făcut cu forţe proprii, ceea ce este un lucru foarte bun.”

De asemenea, câteva cuvinte ne-a spus şi psiholog Alina Georgescu, Şcoala nr. 5: „Vârsta adolescenţei este o vârstă de căutare a identităţii, de ieşire în evidenţă, şi tinerii din jurul nostru fac, de multe ori, astfel de activităţi sau au comportamente prin care vor să iasă în evidenţă. Putem ieşi în evidenţă şi prin activităţi pozitive, sau mai ales prin acestea, prin activităţi prin care să arătăm că avem calităţi, nu neapărat la matematică, fizică, chimie, suntem buni şi la desen şi la muzică, suntem chiar foarte buni. Important e să ne descoperim aceste calităţi, aptitudini şi să credem în valori, valorile morale, cred că ne ajută pe fiecare. Exemple le putem oferi şi noi adulţii, le pot oferi şi elevii.”