Sprijin financiar pentru suprafeţele şi culturile agricole afectate de cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale


O Ordonanţă de Urgenţă ce va reglementa condiţiile de constatare şi evaluare a cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori reprezintă cadoul de despărţire al Guvernului Ungureanu.

Astfel, Ordonanţa vine să completeze un vid legislativ în domeniul despăgubirilor,  întrucât Legea nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură este în prezent abrogată, fără a exista un act normativ naţional care să stabilească cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, aşa cum sunt stipulate de normele comunitare.

Fiind caracterizată drept o lege necesară, reclamată atât de asociaţiile profesionale din agricultură, cât şi de fermierii români care s-au confruntat cu condiţiile unui an agricol capricios, actul normativ are în vedere: definirea situaţiilor considerate cazuri de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, reglementarea condiţiilor de constatare şi evaluare a suprafeţelor şi culturilor  agricole declarate la APIA în  cererea de plată pe suprafaţă  de persoanele fizice sau juridice afectate de una din situaţiile definite de lege ca forţă majoră/circumstanţe excepţionale, precum şi stabilirea documentelor doveditoare în baza cărora APIA justifică pentru solicitanţii plăţilor directe situaţiile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale.

Cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, în conformitate cu normele europene, sunt: incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului şi un dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei. anume 30 iunie a anului următor anului de depunere a cererii de plată.

De temeiul acestei OUG,  beneficiază toţi cei care primesc plăţile directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă: persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea.

Apoi, mai sunt beneficiarii prevăzuţi în cadrul fişelor măsurilor cuprinse în Axa II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Aceste măsuri sunt gestionate de APIA, în baza Acordul – cadru de delegare nr. P 74 pentru implementarea Măsurilor privind plăţile compensatorii cuprinse în Axa II din PNDR 2007 – 2013, încheiat între A.P.D.R.P. şi A.P.I.A.

Fond special pentru PNDR

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern, zilele trecute, în vederea stimulării dezvoltării investiţiilor cofinanţate din FEADR, se constituie, la dispoziţia Ministerului Agriculturii, “Fondul de creditare a beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală”. Sursele de finanţare sunt alocaţii aprobate prin bugetul de stat cu această destinaţie, la dispoziţia MADR, şi sumele rambursate, respectiv provenite din dobânzile plătite de instituţiile de credit.

Din textul legii reiese că fondul va fi gestionat de MADR şi se va utiliza pentru acordarea de credite beneficiarilor următoarelor măsuri din PNDR: Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”; Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, inclusiv schema de ajutor de stat aferentă; Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”; Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”.

Termenul pentru care se acordă aceste credite este de maximum 10 ani, cu o perioadă de graţie cuprinsă între 1 şi 5 ani, stabilită în funcţie de specificul proiectului de investiţii. De asemenea, valoarea creditelor va putea acoperi integral nivelul cheltuielilor eligibile şi neeligibile ale proiectului, iar pentru sumele trase din Fond, instituţiile selectate vor plăti anual MADR o dobândă cel puţin egală cu randamentul la titlurile de stat emise pe o perioada de 10 ani.

Interval pentru o nouă măsură PNDR

• Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă lansarea în perioada 2 – 31 mai 2012 a celei de-a șaptea sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura 221

Potrivit APDRP, depunerea proiectelor pentru Măsura 221 se va face la sediile OJPDRP în intervalul orar 9:00 – 14:00, iar solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri. Procedura de selecţie este afişată pe site-urile www.apdrp.ro, www.madr.ro şi la fiecare CRPDRP şi OJPDRP. Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferentă acestei măsuri este: 31 mai 2012, ora 12:00.

Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” se încadrează în Axa II – „Îmbunătăţirea  mediului şi a spaţiului rural” şi are ca obiective: creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia;    extinderea suprafeţei ocupate de păduri prin sprijinirea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor;   pădurile înfiinţate prin această măsură sunt menite să protejeze componentele de mediu pe baza rolului multifuncţional pe care îl au. Contribuţia publică aferentă Măsurii 221 este de 229.341.338 euro.