Sondajele dau frisoane opoziţiei: Identificarea viitorului Președinte al țării


Cilea_fericit

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2009, când s-a manifestat o veritabilă competiţie între cele şase institute de sondare a opiniei publice cu privire la opţiunile românilor pentru funcţia de preşedinte al României, în acest an, cel puţin până la această dată, doar INSCOP Research şi CURS au organizat câte două investigaţii sociologice, la începutul lunii iulie şi, respectiv, la începutul lunii septembrie. În ambele cazuri s-a pus o întrebare cheie şi anume: „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, cine credeţi că va câştiga?”. Răspunsurile din iulie îl dădeau câştigător pe Victor Ponta cu 52,4%. Două luni mai târziu a fost din nou pusă întrebarea: „Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale de anul acesta?” Răspunsul a fost tranşant: câştigător va fi Victor Ponta – cu 56,4%, iar opţiunile pentru principalul adversar, respectiv pentru Klaus Iohannis, s-au oprit tot la 31,1%. În ambele cazuri de investigare sociologică, chestionarele au fost aplicate pe o largă arie geografică, subiecţii fiind aleşi din 38 de judeţe şi 76 de localităţi.
O altă precizare deloc de neglijat: rezultatele sondajelor nu au fost contaminate de apartenenţa şi susţinerea unor ideologii. Confirmarea poate fi uşor demonstrată de faptul că 40,3% dintre repondenţi au declarat că nu se consideră ca aparţinând unei familii de valori politice. Ba mai mult, doar doi din cinci chestionaţi se identifică oarecum cu un bazin ideologic. Dar cu toate acestea, 37,3% din cei peste 1.055 de subiecţi cuprinşi în fiecare dintre eşantioanele sondajelor din iulie şi septembrie au susţinut că Victor Ponta va obţine încă din primul tur 47% din opţiunile votanţilor, în vreme ce lui Klaus Iohannis i se acordă un „credit” electoral de 28%. Cât priveşte electoratul din mediul rural, situaţia opţiunilor este şi mai tranşantă: potrivit sondajului CURS, Victor Ponta este preferat de cetăţenii cu drept de vot din lumea satului în proporţie de 53%.
Cheia care deschide logica acestor opţiuni trebuie căutată în preferinţele aproape unanime ale românilor. Ei vor în fruntea ţării un preşedinte tânăr, dar cu expertiză politică şi aplecare spre oameni, spre nevoile şi necazurile lor. După părerea acestora, este momentul ca România să scape de acel preşedinte care a controlat totul şi şi-a impus propria voinţă, care ani de zile s-a amestecat în tot ceea ce a crezut de cuviinţă şi a dat mereu ordine, care timp de 10 ani a dezbinat şi învrăjbit oamenii şi instituţiile statului între ele. Ei, în majoritate covârşitoare, consideră că România are nevoie imperioasă de un şef de stat care să potolească certurile interminabile şi dezbinările, un preşedinte apropiat oamenilor cărora să le renască speranţele şi să fie un unificator al solidarităţii românilor.
Este, într-adevăr, nevoie de un preşedinte de ţară care să antreneze înţelepciunea românească, să reinstaureze onestitatea şi hărnicia, corec­titudinea şi eleganţa, demnitatea şi respectul, seriozitatea şi trăinicia spiri­tului civic. Toate aceste dorinţe au fost corect suprapuse, în graiul sec al cifrelor, pe opţiunile exprimate de români şi, bineînţeles, pe nominalizarea de către cei chestionaţi a viitorului preşedinte VICTOR PONTA!
Dr. ing. ION CÎLEA,
preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD