Soluţii pentru Oltchim (I)


O serie de documente importante – privind combinatul Oltchim – au intrat în posesia redacţiei noastre. Vom prezenta, pe parcursul acestei săptămâni, viziunea unor specialişti privind refacerea statutului Oltchim de „navă-amiral” a economiei româneşti. Astfel, pentru dezvoltarea rapidă a combinatului chimic vâlcean este nevoie de integrarea Oltchim SA cu furnizorul de sare şi calcar (Exploatarea Minieră Rm. Vâlcea), precum şi cu Rafinăria Piteşti (aparţinând OMV-Petrom), în vederea menţinerii sau a obţinerii unor costuri de producţie competitive. Numai prin eliminarea cheltuielilor logistice generate de aprovizionarea Oltchim cu materii prime din alte surse decât Rafinăria Piteşti se obţin reduceri de 55 milioane euro pe an.
Noi centrale pentru producţia de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă
Ca urmare a modificărilor care vor apare în legislaţia europeană şi naţio­nală privind emisiile de CO2 începând cu anul 2014, costurile de producţie ale energiei electrice produse în termocentralele clasice, în special la cele care funcţionează pe bază de cărbune, vor creşte foarte mult. În plus, o parte din aceste termocentrale se vor închide. Prin urmare, înfiinţarea unor societăţi mixte, care să aibă ca scop construirea de noi centrale pentru producţia de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă, în care să intre ca acţionari furnizori interni şi externi de gaze naturale (Gazprom, Romgaz), ar fi una din cele mai bune soluţii de producere energie electrică şi abur. Producţia de energie electrică în astfel de unităţi este recomandată şi susţinută de Uniunea Europeană, deoarece în acest mod se poate produce energie (energie electrică şi abur) la costuri competitive şi cu emisii de CO2 mici. Platformele petrochimice Oltchim – atât cea de la Rm. Vâlcea, cât şi cea de la Piteşti – oferă locaţii excelente pentru amplasarea unor astfel de termocentrale, deoarece ambele platforme chimice sunt importante consumatoare de energie electrică şi abur (Oltchim este, în prezent, al treilea mare consumator de energie electrică din România).
Un „coş” al costului de producţie al energiei electrice cât mai economic
Platforma chimică de la Piteşti oferă o locaţie excelentă pentru amplasarea unui centru de recuperare şi incinerare a deşeurilor menajere, deoarece oraşul este amplasat la o distanţă de circa 100 de km de o serie de oraşe importante din România (Bucureşti, Târgovişte, Craiova, Rm. Vâlcea, Slatina). La această distanţă, transportul deşeurilor menajere pentru valorificate şi tratare este economic. Se obţine, astfel, baza de „materie primă” pentru o instalaţie de sortare a deşeurilor menajere. După sortare, deşeurile de materiale plastice pot fi procesate în instalaţiile Oltchim, cele de hârtie pot fi valorificate într-o instalaţie de carton, iar deşeurile fără valoare economică vor fi incinerate într-o instalaţie de mare capacitate de incinerare. După incinerare,  se obţine energie electrică verde şi abur, care vor fi utilizate în cadrul instalaţiilor Oltchim. Prin cuplarea la Piteşti a unei termocentrale pe gaz natural în cogenerare de înaltă eficienţă cu un incinerator de mari dimensiuni se pun bazele unui centru energetic eficient. Mai mult, pentru obţinerea unui cost al energiei electrice şi mai competitiv pe structura celor două termocentrale de înaltă eficienţă se pot adiţiona şi câteva centrale de pe râul Olt şi Argeş, astfel încât să se obţină un „coş” al costului de producţie al energiei electrice cât mai economic, creându-se astfel nişte centre energetice foarte performante. Alimentarea platformelor petrochimice Oltchim cu energie electrică din astfel de centre energetice va face ca şi costurile de producţie ale Oltchim în care costurile energetice (reprezintă peste 30% din costurile de producţie) să fie competitive.