Soluții liberale pentru dezvoltarea Vâlcii


buican_cristi4• preşedintele PNL, deputatul Cristian Buican, susţine în continuare dezvoltarea judeţului nostru pe trei obiective principale – turism, agricultură şi industrializare

Pentru îndeplinirea celor trei obiective vitale, deputatul Buican propune următoarele soluţii: gestiune bugetară extrem de riguroasă, prin controlul strict al cheltuielilor si reducerea la maxim a evaziunii fiscale; reanalizarea tuturor proiectelor de investiţii în infrastructură, prioritizarea conform nevoilor reale ale cetăţenilor pe baza eficienţei, fără influenţe politice; creşterea veniturilor autorităţilor locale prin dezvoltarea economică, atragerea de noi investiţii, străine sau româ­neşti, crearea de locuri de muncă bine plătite, stabile şi durabile. Se va menţine un nivel scăzut al taxelor şi impozitelor locale; implicarea activă a Consiliului Judeţean în integrarea judeţului Vâlcea în pro­gra­me naţionale majore de investiţii în infrastructură sau servicii (autostrada de pe Culoarul IV European); regândirea funcţiilor şi atribuţiilor Regiunilor de Dezvoltare pentru a fi transferate responsabilităţi  care permit implementarea proiectelor regionale. La fel se poate proceda în domeniul feroviar, fapt care permite Regiunii Sud – Vest să fie interesată în utilizarea fondurilor europene pentru modernizarea căii ferate şi a transportului feroviar (Podul Olt – Râmnicu Vâlcea – Piatra Olt sau modernizarea DN 64: conexiunea Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Turnu Severin); industrializarea jude­ţu­­lui pornind de la oportunităţile regionale ce se deschid dinspre Cra­iova, Slatina, Sibiu, Piteşti şi Târgu Jiu. Trebuie pus accentul pe in­dustria  chimică, industria lemnului, industria energetică (hidro şi ter­mo), industria mecanică din municipiile Râmnicu Vâlcea şi Dră­gă­şani(creearea unui complex energetic) ; dezvoltarea turismului prin utilizarea la maxim a fondurilor structurale. În acest domeniu există două mari priorităţi: turismul balnear în oraşele Băile Govora, Călimăneşti şi Olăneşti – în contextul creşterii cererii de servicii pe piaţa internă, dar şi externă şi dezvoltarea zonei montane (Brezoi, Voi­neasa, Obârşia Lotrului), atât din punctul de vedere al infrastruc­turii turistice şi rutiere, precum şi   pregătirea specifică a forţei de mun­că; dezvoltarea rurală axată pe baza avantajelor naturale ale jude­ţului prin zootehnie, pomicultura, viticultura şi activităţi fo­restiere. Nevoile de infrastructură la nivel rural vor fi rezolvate în ma­nieră coerentă şi eficientă: canalizarea, alimentarea cu apă, dru­mu­rile judeţene şi comunale, prioritate pentru administraţia judeţeană, nu doar la nivel de propagandă electorală.

Râmnicul are un rol decisiv

În opinia liberalului Cristian Buican, municipiul Râmnicu Vâlcea – care joacă un rol decisiv în dezvoltarea judeţului – „trebuie să se deschidă din punctul de vedere al dezvoltării economice şi al furni­zării serviciilor spre localităţile care se află la o distanţă de 20-25 de km. Repere: Călimăneşti în nord, Olăneşti şi Govora în vest, Băbeni spre sud, Budeşti-Goleşti în est. Pentru această zonă trebuie defi­nită o politică comună de dezvoltare economică, urbană şi a ser­vi­ciilor esenţiale (transport, apă potabilă – canalizare – epurare, elec­tri­ficare, managementul deşeurilor menajere). O asociere în par­te­neriat cu toate aceste localităţi pentru utilizarea oportunităţilor oferite de statutul Râmnicului de pol de dezvoltare”. Dezvoltarea industrială se poate face şi în jurul municipiului Drăgăşani şi a oraşelor Horezu, Brezoi şi Bălceşti, care să folosească oportunitaţile economice din zona Slatina – Balş – Craiova (pentru Drăgăşani şi Bălceşti), din zona Sibiu (pentru Brezoi) şi din zona Târgu Jiu (pentru Horezu). Aceşti poli judeţeni de dezvoltare vor utiliza resursele locale (lignitul din zona Horezu – Berbești). „E nevoie de transparenţă totală şi de management pe bază de performanţă în ce priveşte bugetul CJ / primării: publicarea pe internet a tuturor contractelor de achiziţii pu­blice, a costurilor şi preţurilor pentru contractele derulate: investiţii, bunuri şi servicii, lucrări furnizate de regii/companii locale; trecerea la implementarea bugetului pe programe la nivelul CJ şi al mu­ni­cipiilor. De asemenea, trebuie introdus managementul pe bază de per­formanţă în administraţia publică locală. Indicatorii de calitate trebuie să reflecte modul de satisfacere a nevoilor cetăţenilor.

Promovarea unor proiecte de asistenţă socială pentru categoriile defavorizate (subvenţionarea preţurilor anumitor servicii publice). În plus, educaţia – reformarea corectă  şi descentralizarea imediată vor conduce la implicarea consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean în managementul educaţional care să ţină seama de nevoile specifice zonei în ceea ce priveşte forţa de muncă. Pentru sistemul sanitar se vor aloca urgent fonduri. Principala sursă de finanţare a acestui program de îmbunătăţire a serviciilor medicale o reprezintă chiar contribuţia reţinută din salariile pacienţilor care în acest moment merge în bugetul centralizat al Guvernului. Încheierea unui parteneriat intre Consiliul Judeţean şi consiliile locale bene­ficiare. În fine, e nevoie de susţinere pentru sportul vâlcean – echipa de handbal Oltchim, echipa de fotbal CSM Râmnicu Vâlcea pentru promovarea în Liga I”, a conchis deputatul Buican.