Șocant: Varsanufie, starețul de la Pătrunsa, spitalizat după o căzătură la Sfântul Munte!


De peste o săptămână, toată suflarea Bărbăteștiului dar, mai ales, călugării de la Pătrunsa o țin într-o rugăciune pentru părintele Varsanufie Gherghel, care a suferit un accident destul de grav într-un pelerinaj la Muntele Athos. Surse atât din Bărbătești, dar și din Arhiepiscopie ne-au confirmat că părintele este pe un pat de spital într-o stare destul de gravă și că toată lumea este deosebit de îngrijorată, neputându-se aprecia data exactă când va putea fi transportat în Vâlcea. Aceleași surse menționează și că pelerinajul la Athos nu a avut binecuvântarea ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.
Muntele Athos, republica monahilor, e o peninsulă din nord-vestul Greciei, situată la aproximativ o sută șaizeci de kilometri-trei ore de mers cu mașina, la sud-est de Tesalonic.
Legendele monahale atribuie statutul special al Athosului unei vizite făcute acolo de Maica lui Dumnezeu, iar istoriile puse în circulație de câteva din cele douăzeci de mănăstiri principale vor ca peninsula să fi fost populată de monahi încă de la începuturile domniei lui Constantin cel Mare (+ 339), sau chiar sub împăratul păgân Caracala (considerați ca întemeietori ai mănăstirilor Constamonitu și Caracallu); cu toate acestea, nu există dovezi istorice ale vreunei prezențe monahale înainte de secolul IX.
Începând cu Sfântul Petru Athonitul, în jurul anului 800 încep să apară pustnicii. Ei acceptă în același secol de la Sfântul Eftimie un fel de organizare destul de libera, „lavra” lor fiind recunoscută printr-un hrisov al împăratului bizantin Leon VI (886-912). Karyes, „capitala” actuală a Muntelui, pare să fi existat încă din această epocă cu funcția de centru al organizației monahale și resedință a protosului, sau al celui dintâi în onoare din pustnici.
Istoria Athosului, ca mare centru al monahismului ortodox și stat independent sau aproape independent în interiorul unui alt stat, începe propriu-zis cu figura Sfântului Atanasie Athonitul, întemeietorul celei mai vechi și, în multe privințe încă, cea mai importantă dintre mănăstirile Muntelui, Marea Lavra – Meghisti Lavra. Prieten al împăratului bizantin de atunci, Nichifor Focas (963-968), el a obținut în anul 963 un hrisov al acestuia din urma care stabilea că Athosul va fi rezervat de acum înainte numai monahilor și va fi plasat sub directa protecție imperială.