Situația DN 7D, adusă, din nou, în atenția Guvernului


nadolu_mircea• după zeci de adrese și același răspuns: „nu sunt bani”, prefectul Nadolu mai face o încercare de finanțare pentru modernizarea căii de acces din Țara Loviștei

Problema DN 7 D nu e de ieri de azi, ci ea ține de ani buni, iar până-n prezent nu s-a făcut nimic concret. Recent, prefectul județului, Mircea Nadolu, a inițiat noi demersuri legate de necesitatea executării lucrărilor de modernizare a DN 7D, prin intervenție scrisă premierului Victor Ponta, dar și printr-o adresă trimisă Companiei Națio­nale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, directorului general, Narcis Ștefan Neaga. DN 7D, Câineni – Perișani, cu o lungime de 31,360 km, din care numai 6 km asfaltați, este o inițiativă ce se întemeiază, printre altele, și pe remarca făcută de Prim-ministrul României în cadrul videoconferinței din data de 20 decembrie 2012, cu privire la faptul că „în anul 2012 nu mai este posibil ca în România să mai existe drumuri naționale neasfaltate”.Acest drum a fost clasificat ca drum național prin H.G. nr. 485/18.04.2003, în prezent starea tehnică a acestuia fiind necores­punzătoare, determinată și de faptul că, în ultimii ani, au fost efectuate doar lucrări sumare de întreținere. Prin aceas­tă cale de comunicație se reali­zează legătura între Curtea de Argeș și Câineni, reprezentând, totodată, o rută alternativă între orașele Sibiu și Pitești, prin Țara Loviștei. În județul Vâlcea, acest drum național străbate patru localități, respectiv Câineni, Boișoara, Titești și Perișani, cu o populație ce însumează cca. 10.000 de locuitori. În intervenţia sa, prefectul Mircea Nadolu arată că modernizarea acestui drum poate avea, ca efect direct, desconges­tionarea traficului rutier pe DN 7, Râmnicu Vâlcea-Sibiu, cale de comu­nicație intens circulată și cu multe evenimente nedorite (prăbușiri de stânci de pe versanți, avalanșe etc.), însă poa­te pune în valoare și potențialul turistic și istoric deosebit al zonei pe care o traversează. Astfel, într-o ultimă adresă transmisă Instituţiei Prefectului de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (adresa nr. 8339/12.02.2013) se preciza că obiectivul „Modernizare DN 7D Câineni – Perișani” se regăsește în Stra­tegia de Dezvoltare a CNADNR privind infrastructura de transport rutier din România pentru perioada 2010-2014 în faza de pregătire din cadrul programului de modernizare a drumurilor naționale dar, până în prezent, nu s-a făcut absolut nimic în sensul modernizării acestei căi de comunicație. Totodată, în același document se menționează că, date fiind constrângerile financiare existente, includerea unor obiective noi de investiții în cadrul Listei obiectivelor de investiții cu finanțare de la bugetul de stat în perioada 2013-2016 nu este posibilă.

Ţinând cont că există riscul accentuării stării de degradare a acestui drum național, etichetat în presa locală drept „o uliță sătească”, prefectul a reluat demersurile pe lângă instituțiile abilitate ale statului, în vederea ur­gentării efectuării lucrărilor de mo­dernizare la această cale de comu­nicație cu impact economico-social deosebit.