Situația de la Ocnele Mari, tot în stand-by


În urmă cu câteva luni, prefectul Florian Marin solicita remedierea câtorva probleme legate de Ocnele Mari (drepturile de proprietate ale strămutaților, ale utilităților, ecologizarea zonei etc.), dar, la ședința de miercuri s-a constatat că nu s-a făcut mai nimic. Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost transmisă, de către reprezentanții ABA Olt, la centru, respectiv la cei care coordonează instituția din Vâlcea – Administrația Națională Apele Române – iar răspunsul trece peste decizia prefectului nostru: „voi nu mai aveți nicio treabă”. Indignat de cele semnalate, reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat: „Între momentul stabilit la CJSU și adresa celor de la Apele Române și mă refer la luni de zile nu s-a făcut mai nimic. Singurul lucru: trimiterea de către reprezentanții ABAOlt a unui punct de vedere emis de cei care-i coordonează. De ce în tot acest timp, până la primirea adresei, nu s-a făcut ceva? Intrăm într-o problematică. Hotărârile CJSU nu sunt facultative. Nu trebuie gândit dacă le punem sau nu în practică. Se poate crea un precedent: fiecare instituție din CJSU să nu le respecte pentru că primesc un răspuns de la centru…Voi convoca o nouă întâlnire în lua august și dacă primesc de la alte instituții răspuns de genul celor de la ABA Olt, mă văd nevoit să sesizez și alte organe ale statului.”

Proces pe drepturile strămutaților
„Curtea de Conturi a considerat inoportune transferul de proprietate și organizarea de construcții pentru strămutați din fondurile întregului proces ce a avut loc la Ocnele Mari. S-a contestat hotărârea Curții de Conturi, a avut câștig de cauză, s-a câștigat în fond și s-a făcut recurs. Procesul trebuia să aibă loc în iunie, dar s-a amânat pentru septembrie. Când vom avea câștig de cauză vom promulga urgent o hotărâre de Guvern de mutare în proprietatea strămutaților a caselor și terenurilor”, a declarat Ion Purcaru, director Conversmin S.A.
În problema folosirii banilor de căt­re cei de la Ministerul Economiei, respectiv constatarea de către Curtea de Conturi că fondurile au fost folosite ilegal, prefectul de Vâlcea se așteaptă la noi și noi termene în procesul de pe rol.

Societatea Națională a Sării preia barajul de retenție cu toate responsabilitățile?
Până pe 15 august a.c., repre­zen­tanții Societății Naționale a Sării trebuie să ofere un răspuns dacă vor prelua sau nu barajul de retenție cu toate responsabilitățile: gospodă­rirea lor, rezolvarea problemelor proprietă­ți­lor aferente zonei. Dumitru Matei, repre­zen­tantul SNS, a declarat că, într-adevăr, sunt ceva probleme cu proprietarii din zona barajului, oameni ce au decis să rămâne în zonă, nemulțumiți de ceea ce li se oferea. Mai precis, de la o casă unii doreau trei sau patru imobile. Așadar, 15 august reprezintă termenul final de acordarea de către reprezentanții Sării a unui răspuns.