Simpozionul Internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ediția a VIII-a, 2015


În perioada 2-5 iunie 2015, Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova, a organizat Simpozionul Internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ediția a VIII-a, eveniment prilejuit de declararea anului 2015 ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, la care se adaugă ale momente importante din viaţa Bisericii Ortodoxe Române: 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române; 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie; 60 de ani de la proclamarea publică a canonizării unor sfinţi români (ierarhi, călugări) mari păstori de suflete din provinciile româneşti; 10 ani de la proclamarea publică a canonizării unor sfinți români (ierarhi, călugări) mari păstori de suflete din provinciile românești. Au răspun invitației Preasfințitului Dr. Nicodim – episcopul Severinului și Strehaiei, 11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și peste 125 de teologi, cercetători istorici și oameni de cultură din țară (Alba-Iulia, Arad, București, Drobeta-Turnu Severin, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Oradea, Pitești, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Târgoviște, Târgu-Jiu, Timișoara etc.) și din străinătate (Grecia, Republica Cehă, Republica Moldova etc.) care, timp de patru zile, au evocat nume importante de păstori de suflete, episcopi, preoți, monahi și profesori de teologie ce au slujit Biserica şi au susţinut diverse comunicări de istorie şi spiritualitate românească.
Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc marți, 2 iunie, și a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la paraclisul Centrului Eparhial din Drobeta-Turnu Severin. Înainte de susținerea comunicărilor, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din municipiu, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, a oficiat o slujbă de Te Deum.
În deschiderea simpozionului, PS Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de binecuvântare, iar prefectul județului Mehedinți, prof. dr. Nicolae Drăghiea, invitat la eveniment, a vorbit despre importanța acestui simpozion cultural-științific pentru Cetatea Severinului – veche și vestită vatră românească; au urmat comunicările în plen. Eparhia Râmnicului a fost reprezentată de Preasfințitul dr. Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului (titlu comunicare: Misiunea mănăstirii într-o societate românească în schimbare) și istoricul Eugen Petrescu, președintele Filialei Județene „Matei Basarab” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (titluri comunicări: Plurivalențele cărturărești și social-misionare ale preotului Dumitru Bălașa și Gherasim Cristea, ierarh și cărturar ortodox). Pe agenda simpozionului s-au aflat și înaltul ierarh Varsanufie al Râmnicului și prof. dr. Florin Epure – directorul Direcției Județene pentru Cultură, Vâlcea, care, din motive obiective nu au putut fi prezenți.
În cadrul simpozionului a avut loc și o dublă lansare de carte: „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”, vol. 7, Drobeta-Turnu Severin, Editura Mitropolia Olteniei și Editura Didahia Severin, 2014 (ediție îngrijită de părintele Iulian Nedelcu, consilier cultural în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei); Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, „Pelerini cu Hristos Cel Înviat spre dobân­di­rea Duhului Sfânt. Semnificația Duminicilor Penticostarului pe înțelesul tuturor”, Arad, Editura Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, 2015.
Evenimentul s-a desfășurat la Sala de conferințe a Hotelului „Severin” din municipiul reședință de județ și a fost moderat în prima parte, luni, orele 10.00 – 13.00, de către PS Nicodim – Episcopul Se­ve­rinului și Strehaiei, în partea a doua, luni, ora 16.00 – miercuri, ora 13.30, de pr. conf. univ. dr. Remus Onișor (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia) și, în partea a treia, miercuri, ora 16.00 – vineri, ora 12.00, de către prof. univ. dr. Dinică Ciobotea (Universitatea din Craiova).
Conform tradiției, prelegerile susţinute vor fi publicate într-un volum omagial, al 8-lea, ce va fi lansat la ediția de anul viitor a simpozionului.