Servicii de comunicare electronică pentru persoane fizice


Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea reaminteşte că, prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.154/2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice, a fost introdusă posibilitatea comunicării actelor administrative fiscale emise de organele fiscale din cadrul ANAF, prin accesarea serviciului „Spaţiul privat virtual”, butonul aflat în partea dreaptă superioară din prima pagină a portalului ANAF . Măsura are ca scop creşterea gradului de informatizare a activităţilor desfăşurate de organele fiscale, stimularea depunerii prin mijloace electronice a declaraţiilor, cererilor şi a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale în vederea eliminării timpului pierdut la ghişeele unităţilor fiscale, precum şi dezvoltarea unui sistem de comunicare electronică între contribuabili şi organele fiscale şi în ceea ce priveşte comunicarea către contribuabili a actelor administrative fiscale şi a oricăror alte acte procedurale.
Mai jos, prezentăm un documentar fiscal privind comunicarea electronică pentru persoane fizice.
Reguli generale
Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi persoanele fizice se referă la: dispozitivele de identificare electronică a persoanelor fizice în mediul electronic; comunicarea informaţiilor şi înscrisurilor prin serviciile „Spaţiul privat virtual” şi „Buletinul informativ fiscal”; condiţii de comunicare prin serviciile prevăzute mai sus.
Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a actelor administrative fiscale emise în formă electronică de către organele fiscale din cadrul ANAF, prin accesarea serviciului „Spaţiul privat virtual”.
Serviciul „Spaţiul privat virtual” constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice a unui spaţiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanţelor Publice/Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între ANAF şi persoana fizică în legătură cu situaţia fiscală proprie a acesteia.
Serviciile de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă furnizate de ANAF sunt gratuite. În cazul în care furnizarea unui serviciu de comunicare electronică presupune suportarea unor costuri pentru utilizatori, aceştia vor fi avertizaţi în mod corespunzător.
Dispozitive de identificare electronică
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu certificate digitale numai pentru obligaţiile fiscale pentru care, în relaţia cu organul fiscal, se identifică prin codul de înregistrare fiscală.
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere, pentru obligaţiile fiscale altele decât cele prevăzute mai sus, precum şi celelalte persoane fizice, se identifică electronic prin oricare dintre următoarele dispozitive: certificate digitale calificate; credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.
Identificarea persoanelor fizice prin certificate digitale calificate
Persoanele fizice care deţin certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, se pot identifica pe serverul MFP-ANAF prin utilizarea certificatului digital calificat. Cererea de utilizare a unui certificat digital calificat se face prin transmiterea formularului „Documentul de confirmare” existent pe serverul MFP-ANAF, Secţiunea „Servicii on-line/Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii”, având aplicate atât semnătura electronică a persoanei fizice, titular al certificatului digital calificat, cât şi semnătura electronică a autorităţii de certificare. Formularul „Documentul de confirmare” este prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 858/2008 privind depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu modificările şi completările ulterioare. Persoana fizică poate renunţa la utilizarea certificatului digital calificat pentru identificarea în mediul electronic, prin depunerea „Cererii de renunţare”, existentă pe serverul MFP-ANAF.
Identificarea persoanelor fizice prin credenţiale de tip utilizator/parolă
Pentru completarea cererii de înregistrare pentru identificarea electronică prin utilizarea dispozitivului credenţiale de tip utilizator/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă, persoana fizică utilizează serviciul de înregistrare oferit de serverul MFP-ANAF.
Cererea cuprinde informaţii obligatorii şi informaţii opţionale.
Informaţiile obligatoriu a fi furnizate sunt: date de identificare a persoanei fizice: numele şi prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, adresa de poştă electronică, numărul de telefon mobil; date de identificare în mediul electronic: identificatorul utilizatorului, parola, întrebarea de siguranţă, răspunsul la întrebarea de siguranţă; modalitatea de verificare a datelor furnizate de persoana fizică. Informaţiile opţional a fi furnizate sunt: acordul pentru primirea de atenţionări prin SMS, prin poştă electronică sau prin aplicaţia Talk.
Persoana fizică decide modalitatea de verificare a datelor furnizate în cerere prin alegerea uneia dintre următoarele opţiuni: aprobare în mediul electronic. În acest caz persoana fizică trebuie să indice o informaţie fiscală personală cunoscută numai de Ministerul de Finanţe/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoana fizică, aşa cum este cerută de aplicaţia informatică, în scopul identificării electronice; aprobare la ghişeu. În acest caz persoana fizică trebuie să se prezinte la oricare organ fiscal teritorial din subordinea ANAF, în scopul identificării fizice.
Punerea la dispoziţia persoanei fizice a serviciilor de comunicare electronică, ca urmare a aprobării cererii, se realizează în două zile lucrătoare de la verificarea corectitudinii informaţiilor şi se comunică pe adresa de poştă electronică a persoanei fizice.
Documente care pot fi furnizate prin serviciul „Spaţiul privat virtual”
Categoriile de documente care privesc situaţia fiscală proprie a persoanei fizice ce pot face obiectul comunicării prin „Spaţiul privat virtual”, sunt: declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, potrivit legii; cereri adresate de persoana fizică organului fiscal pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, cum ar fi: cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale şi altele asemenea; acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverinţă de venit şi altele asemenea; registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani.
În prezent, documentele ce pot fi comunicate prin serviciul „Spaţiul privat virtual” sunt:
1. la cererea contribuabilului: Situaţia obligaţiilor fiscale de plată; Nota obligaţiilor de plată; Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de angajatori;
2. documente emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal: cerere privind „Situaţia obligaţiilor fiscale de plată”; cerere privind „Nota obligaţiilor de plată”; cerere privind „Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori”.
Important!Un alt serviciu pus la dispoziţia contribuabililor de către ANAF este Depunerea declaraţiei 200 – Declaraţie privind veniturile realizate din România şi a formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor”, care oferă posibilitatea persoanelor fizice care nu deţin un certificat digital calificat, să le transmită printr-un canal securizat.
Renunţarea la serviciul „Spaţiul privat virtual” se efectuează la solicitarea utilizatorilor prin completarea corespunzătoare a câmpurilor special destinate.
Renunţarea la serviciul „Spaţiul privat virtual” are ca efect: păstrarea pentru o perioadă de 15 zile de la renunţare a dreptului de acces al utilizatorului la „Spaţiul privat virtual”; imposibilitatea punerii la dispoziţia persoanei fizice, precum şi imposibilitatea comunicării de către persoana fizică de noi documente ; păstrarea posibilităţii de acces la registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani pentru o perioadă de 15 zile de la renunţare; arhivarea documentelor din „Spaţiul privat virtual” după expirarea termenului de 15 zile de la renunţarea dreptului de acces.
Informaţii publice fiscale care pot fi transmise prin serviciul „Buletin informativ fiscal”
Accesul la serviciul „Buletin informativ fiscal”se realizează prin acţiunea butonului „RSS” din serverul MFP-ANAF, în aplicaţia informatică sau navigatorul internet al utilizatorului, buton afişat pe paginile web internet ale ANAF care furnizează informaţiile.
Persoanele fizice trebuie să opteze pentru categoriile de informaţii pe care le solicită.
Categoriile de informaţii publice fiscale furnizate de ANAF, ce pot fi comunicate prin serviciul „Buletinul informativ fiscal”, sunt: calendarul obligaţiilor fiscale; noutăţi legislative; ghiduri fiscale; campanii derulate; comunicate de presă.
Informaţiile transmise prin serviciul „Buletin informativ fiscal” au caracter informativ, nu înlocuiesc obligaţia utilizatorului privind cunoaşterea şi îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi nu generează alte drepturi şi obligaţii decât cele prevăzute de legislaţia fiscală.