Şefii fotbalului românesc nu au mai stabilit „ţintarul” viitorului sezon din ligile II şi III


• în această situaţie, CSM Râmnicu Vâlcea nu şi-a cunoscut încă programul după care va evolua în Seria Vest a ligii secunde, iar participarea celor de la Hidroelectra în Liga a III-a rămâne sub semnul întrebării

• decizia finală va fi adoptată pe 14 august


Programată luni la sediul Federaţiei Române de Fotbal, tragerea la sorţi pentru stabilirea programului competiţional din sezonul 2013/2014 la nivelul eşaloanelor doi şi trei nu a mai avut loc. Preocupaţi cu alegerea reprezentanţilor în Comitetul Executiv şi stabilirea regulilor după care se vor disputa următoarele sezoane din ligile a II-a şi a III-a, oficialii de la FRF nu au mai stabilit, în şedinţa de luni, şi calendarul efectiv după care se vor derula întrecerile, „ţintarul” urmând să fie trasat abia pe 14 august, atunci când vor avea loc tragerile la sorţi.


Ce s-a decis luni?


În şedinţa desfăşurată cu uşile închise la sediul FRF, la care presa nu a mai avut acces, ca în alţi ani, au fost stabiliţi, mai întâi, prin vot, în cadrul Adunării Generale a cluburilor din Liga a II-a, respectiv a III-a, trei dintre noii reprezentanţi. Astfel, pentru Liga a II-a (de unde face parte şi noul preşedinte al celor de la CSM Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Constantin) a fost ales Auraş Braşoveanu (Dunărea Galaţi), care a câştigat lupta cu cei doi contracandidaţi ai săi, Florin Prunea (CSMS Iaşi) şi Ştefan Stana (ACS Berceni). La nivelul Ligii a III-a, pe cele două locuri vacante au fost numiţi, în urma voturilor exprimate de participanţi, Marius Burcă (Metaloglobus) şi Alexandru Krenek (CS Oşorhei), aceştia cumulând mai multe „bile albe” decât ceilalţi patru candidaţi: Marian Rusen (Juventus Bucureşti), Ghiorghi Zotic (FCM Târgovişte), Constantin Ştefan (Dunărea Călăraşi) şi Virgil Munteanu (Fortuna Brazi).

De asemenea, în urma şedinţei de luni, cei prezenţi au stabilit ca tragerile la sorţi pentru stabilirea programului competiţional la nivelul eşaloanelor doi şi trei pentru sezonul 2013/2014 să fie amânată pentru mijlocul săptămânii viitoare, mai precis în data de 14 august, atunci când, la Bucureşti, va avea loc o nouă întâlnire.


CSM ar putea avea doar treisprezece adversare în Seria Vest


Deşi iniţial se propusese ca fiecare serie din Liga a II-a să aibă în componenţă câte şaisprezece formaţii, se pare că, din cauza problemelor financiare pe care le au cluburile, oficialii de la FRF vor agrea varianta cu 14 echipe/serie. În acest caz, singura reprezentantă a judeţului nostru în acest eşalon, CSM Râmnicu Vâlcea (fosta Damila Măciuca), ar avea numai treisprezece adversare de înfruntat, într-un campionat cu douăsprezece etape în tur, douăzeci şi patru în total. Însă, chiar şi în această eventualitate, a reducerii numărului de competitoare de la şaisprezece la paisprezece, tot ar exista riscul ca nu toate locurile să fie completate după ce CS Severin şi FC Argeş Piteşti s-au retras din campionat, Universitatea Craiova (echipa patronată de Adrian Mititelu) întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea licenţei, Luceafărul Oradea s-a mutat în Liga a IV-a, jucătorii de bază fiind preluaţi de FC Bihor, iar participarea celor de la FC Maramureş Baia Mare este şi ea pusă sub semnul întrebării.

Posibila componenţă a Seriei Vest din Liga a II-a: Gloria Bistriţa, CSM Râmnicu Vâlcea, UTA Arad, ASA Târgu Mureş, CSM Metalul Reşiţa, FC Bihor Oradea, CS Mioveni, Alro Slatina, FC Maramureş Baia Mare, Minerul Motru, Olimpia Satu Mare, Unirea Tărlungeni şi CSU Universitatea Craiova.


Liga a III-a.. în dilemă şi mai mare


Iar dacă la nivelul ligii secunde se cunosc în mare parte echipele care vor evolua în viitoarea stagiune (existând doar întrebarea dacă se vor completa sau nu cele paisprezece locuri libere din fiecare serie), modul de organizare al Ligii a III-a întâmpină probleme şi mai mari. În primul rând, după expirarea perioadei de înscriere a fostelor participante din sezonul trecut al acestui eşalon şi promovatele prin meciurile de baraj, a devenit o certitudine faptul că cele paispreze locuri disponibile în fiecare dintre cele şase serii nu au cum să mai fie ocupate, existând chiar şi riscul ca nici cele douăsprezece locuri/serie să nu fie completate, aşa cum au decis luni oficialii la Bucureşti (când s-a propus şi introducerea sistemului play-off şi play-out). Tocmai de aceea, la întâlnirea care va avea loc pe 14 august, se va lua o decizie în privinţa echipelor care aşteaptă să promoveze în Liga a III-a, chiar dacă au pierdut meciurile de baraj organizate în luna iunie.


Enăchescu: „Am fost destul de încurcaţi. Nici nu am ştiut pentru ce eşalon ne pregătim”


Într-o astfel de de situaţie, cu o echipă care a pierdut meciul de baraj, se găseşte şi judeţul nostru. Aşa cum se cunoaşte, campioana Hidroelectra Râmnicu Vâlcea a pierdut meciul de baraj disputat la Slatina în faţa sibienilor de la FC Avrig (scor 1-2), însă speră să fie admisă în eşalonul al treilea pe unul dintre locurile rămase vacante. Antrenorul Narcis Enăchescu s-a declarat dezamăgit de ezitările pe care conducătorii fotbalului le-au avut până a lua o decizie în privinţa echipelor care vor promova pe bază de „invitaţie”, afirmând că fotbaliştii săi nici nu ştiu pentru ce eşalon se pregătesc. „Noi încă aşteptăm o decizie de la federaţie, am fost destul de încurcaţi până acum. Trebuie să aflăm unde vom juca din toamnă, dacă va fi Liga a III-a sau Liga a IV-a. Pentru că, în funcţie de ceea ce vom afla, trebuie să ne facem nişte planuri. Dacă vom juca la nivelul ligii a III-a este evident că trebuie să facem mai multe transferuri, avem nevoie de un buget mai mare. Însă, dacă e să nu fim acceptaţi să jucăm în Liga a III-a şi să rămânem în Liga a IV-a, eu cred că, în actualele condiţii, cu lotul de jucători pe care îl avem, eventual cu câteva transferuri, putem face faţă fără probleme. Rămâne de văzut. Oricum, această stare de incertitudine nu face bine moralului jucătorilor, care nu ştiu nici până acum în ce eşalon vor juca”, ne-a declarat Narcis Enăchescu, antrenorul formaţiei Hidroelectra Râmnicu Vâlcea.


Baraj în trei pentru promovarea în Liga a III-a


Totuşi, în urma şedinţei de luni, la Bucureşti a fost adoptată o hotărâre importantă (cine ştie dacă va fi şi aplicată!?) în ceea ce priveşte modul de promovare a echipelor campioane judeţene în Liga a III-a. Astfel, dacă până acum o campioană promova în urma unui singur meci de baraj, pentru reducerea numărului echipelor de Liga a III-a în viitoarele sezoane (atunci când ar urma să existe patru serii cu câte 14 sau 16 formaţii fiecare), echipele venite de la judeţ/municipiul Bucureşti ar trebui să treacă printr-un „filtru” mai puternic. Nu vor mai fi organizate meciuri de baraj la care să participe doar două echipe, ci vor avea loc turnee de promovare, la care vor lua parte câte trei echipe, iar în urma meciurilor după sistemul „fiecare cu fiecare”, campioana acestui „triunghiular” va câştiga dreptul de a promova în Liga a III-a. În acest fel, din cele 42 de campioane care se luptă anual pentru cele 21 locuri promovabile în Liga a III-a, doar 14 vor mai putea ajunge în cel de-al treilea eşalon al fotbalului românesc.

În altă ordine de idei, cel mai probabil, campionatul din Liga a II-a va începe pe 7 septembrie, iar cel din Liga a III-a pe 30 august.