Secţia Karate a CSŞ Rm. Vâlcea – „tinerii învaţă să lupte pentru a nu mai avea nevoie de lupte”


Printre cele şapte secţii ale Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea se regăseşte, la loc de cinste, cea de Karate, acolo unde, cu multă pasiune şi devotament pentru meseria sa, antrenorul Mihai Ioniţă scoate pe „bandă rulantă” campioni naţionali şi chiar europeni, îmbogăţind an de an patrimonul prestigioasei unităţi şcolare râmnicene. Însă, cum cea mai bună prezentare a secţiei Karate o poate realiza doar „gazda”, îl lăsăm pe domnul antrenor să ne reamintească începutul şi momentele de glorie din trecut, să aflăm prezentul, de asemenea abundent în medalii dintre cele mai strălucitoare, dar să vedem şi care sunt planurile pentru viitor. „Secţia de karate a Clubului Sportiv Şcolar a fost înfiinţată în anul 2007, cu acordul Inspectoratului Şcolar. Încă de la început s-au obţinut rezultate notabile, prin prisma faptului că o serie de sportivi valoroşi legitimaţi la >>CS Ioniţă Sport Center<< au fost aduşi la CSŞ pentru a participa la competiţii. De-a lungul timpului, cele mai importante rezultate au fost obţinute de Andrei Daniel Cruceru – campion balcanic, în 2011, Cipru; Dragoş Costin – medalie de bronz la Campionatul European din Turcia, WSKU; şi Ioana Ioniţă – locul I la Europenele de anul acesta, goju-ryu cadeţi. Dacă e să ne referim strict la ceea ce s-a întâmplat în acest an, pot spune că s-au obţinut 18 titluri de campion naţional, 12 titluri de vicecampion şi 15 medalii de bronz. Şi la Cupa României am obţinut o serie de rezultate foarte bune, amintind aici 2 medalii de aur, 3 de argint şi alte 3 de bronz. Eu sunt mulţumit de rezultatele sportivilor de la CSŞ, acestea datorându-se faptului că s-a participat la patru campionate naţionale, pe diferite categorii de vârstă şi greutate, începând de la sportivii de 8-9, Copii II aşa cum îi numim, până la cei de 18-20 de ani, adică la Tineret”, a mărturisit profesorul Mihai Ioniţă.
 

Colaborarea strânsă pe care secţia Karate o are cu conducerea clubului şi alte instituţii locale, una dintre cele mai mari satisfacţii ale antrenorului Ioniţă
 

Pe lângă munca sportivilor şi profesionalismul celui care îi pregăteşte, pentru obţinerea tuturor acestor rezultate excelente şi-au adus aportul şi alte persoane, care conduc diverse instituţii locale. În acest sens, antrenorul Mihai Ioniţă ne-a declarat: „Dacă e să realizăm un simplu bilanţ, vedem toate aceste rezultate frumoase. Dar să ştiţi că în spatele lor, pe lângă munca şi truda de zi cu zi a sportivilor, se află şi implicarea mai multor persoane şi instituţii care ne-au sprijinit neîncetat. Când spun asta, mă gândesc în primul rând la nivelul conducerii Clubului Sportiv Şcolar, la domnul Nicolae Bugheanu, acolo unde am găsit întotdeauna sprijin pentru a putea să îmi desfăşor activitatea în bune condiţii. Vreau să mulţumesc şi Primăriei Râmnicului pentru că ne-a sprijinit mereu când am participat la diferite campionate internaţionale, acolo unde evident că apar şi cheltuieli mai mari. Datorită sprijinului primit, sportiva Elena Ingrid Huţu a putut participa la Campionatul European regional care s-a desfăşurat în Muntenegru, iar cu ajutorul rezultatelor foarte bune obţinute, aceasta a fost selectată în lotul naţional de juniori al României. De asemenea, tot pe această cale, vreau să mulţumesc conducerii şcolilor în care ne desfăşurăm activităţile pentru faptul că ne permit să folosim sălile lor de sport şi mă refer aici la Alexandru Statie, directorul Grupului Şcolar >>Ferdinand II. Ghe. Duca<<, fosta nr. 2, precum şi conducerii Inspectoratului Şcolar cu care avem o colaborare foarte strânsă. Eu sper ca şi pe viitor să primim la fel de mult sprijin ca până acum, să se găsească posibilităţile materiale necesare pentru ca sportivii noştri să participe la campionate naţionale şi internaţionale fiindcă numai aşa putem creşte nivelul tehnic”.
 

Pregătirea intensă a grupelor mari şi pepiniera proprie, printre secretele succesului
 

Curioşi să aflăm cum se explică faptul că această secţie a adus şi aduce în continuare atât de multe medalii în vistieria clubului, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni la Piteşti, când sportivii de la CSŞ s-au întors cu nu mai puţin de 15 medalii, cu multă amabilitate, antrenorul Mihai Ioniţă ne-a oferit câteva răspunsuri: „Pentru atragerea copiilor către acest sport şi pentru a avea o pepinieră şi o bază de selecţie cât mai mare am apelat la vizite în şcoli şi chiar în grădiniţe, acolo unde am discutat cu cei mici şi cu părinţii acestora. Uneori, adulţii au tendinţa de a nu le permite copiilor să se înscrie la karate considerând că este un sport dur, mai ales pentru fete. Însă nu este deloc aşa. Ţin să precizez că, cel puţin în primele luni de când un copil a început acest sport, pentru el karatele nici nu reprezintă un sport de contact. În acea perioadă, copilul va primi noţiuni teoretice şi va învăţa primele elemente ale acestui sport, iar asta nu înseamnă nimic dur. Tehnicile de contact le vor fi predate după un an sau poate doi, atunci când copilul cunoaşte mult mai bine acest sport, unul care disciplinează, iar noi, ca antrenori, am avut timpul necesar să ne dăm seama dacă acel copil doreşte cu adevărat să practice sportul la nivel de performanţă. Însă, pe lângă aceste detalii, referitor la numărul mare de medalii câştigate de sportivii noştri, pot spune că ele se datorează pregătirii intense pe care o facem cu grupele mari, avansate, sportivii de aici fiind întotdeauna pregătiţi pentru participarea la competiţii care de care mai dificile. De asemenea, prin colaborarea cu >>CS Ioniţă Sport Center<<, Clubul Sportiv Şcolar dispune de o excelentă bază de selecţie, o adevărată pepinieră proprie din care sunt selectaţi cei mai buni sportivi. Ei sunt motivaţi acolo să se antreneze foarte bine, trecerea la CSŞ fiind posibilă doar în momentul în care sunt cu adevărat pregătiţi”. În încheiere, antrenorul Clubului Sportiv Şcolar a mai precizat un amănunt deosebit de interesant, anume acela că, deşi tinerii care practică acest sport pot părea duri, tocmai aceştia, datorită disciplinei şi rigurozităţii sub care s-au pregătit, „vor fi ultimii care ar ridica pumnul într-o situaţie conflictuală. Ei ştiu că cel mai înţelept cedează primul şi nu ar folosi tehnicile deprinse după ani de muncă în faţa oricui. Noi, aici, îi pregătim să înveţe să lupte pentru a nu mai avea nevoie de lupte”.
 

Directorul Bugheanu este mulţumit de activitatea desfăşurată în cadrul secţiei Karate
 

Nicolae Bugheanu, directorul Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea ne-a declarat că toate aceste medalii câştigate de sportivii secţiei Karate nu puteau fi obţinute fără munca asiduă depusă de antrenorul lor, cel care este şi antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Karate, iar recent a obţinut gradul I didactic. „Îl felicit pe antrenorul Mihai Ioniţă pentru aceste performanţe şi, de asemenea, şi pe sportivii care s-au pregătit şi au muncit mult pentru a se clasa pe cele mai bune locuri din ţară, reprezentând astfel unitatea noastră, dar şi judeţul Vâlcea, cu mândrie la toate competiţiile la care au participat. Eu sunt foarte mulţumit de rezultatele secţiei Karate, pot spune că selecţia sportivilor este bine realizată şi sunt ferm convins că rezultatele foarte bune nu vor întârzia să apară nici în viitor. De altfel, toate cadrele didactice care activează în cadrul clubului sunt oameni bine pregătiţi, foşti sportivi de performanţă, şi spun încă o dată că am colegi minunaţi, ce se dăruiesc trup şi suflet activităţii sportive de performanţă şi pentru asta le rămân recunoscător. Vreau să mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care au fost alături de mine şi de Clubul Sportiv Şcolar în acest an competiţional, respectiv Inspectoratului Şcolar Vâlcea (inspector-general prof. Remus Grigorescu, inspector adjunct Adina Dobrete şi inspector de specialitate Claudia Bîrzan), Primăriei Râmnicului, personal domnului viceprimar cu atribuţiuni de primar Gigi Matei, un amfitrion al sportului, Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi (preşedinte Constantin Vlaşcu), Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (director Bogdan Marinescu), precum şi tuturor şcolilor cu care colaborăm pentru că ne pun la dispoziţie sălile de sport pentru antrenamente. Nu în ultimul rând, aş vrea să mulţumesc personalului TESA de la CSŞ (Melania Negoiţă – contabil şef) şi personalului de întreţinere (Veronica Purcaru, Ion Dumitrică şi Marian Gherman), fără de care n-am fi putut obţine toate aceste performanţe”, a subliniat profesorul Nicolae Bugheanu.