Secretarii primăriilor, când își fac, când nu-și fac treaba!


• concluziile prefectului după un control riguros nu au fost din cele mai plăcute
La finele săptămânii trecute, în Sala Consiliului Județean Vâlcea, a avut loc o întâlnire cu secretarii unităților administrativ-teritoriale din județ, pe tema legalității actelor administrative. S-a discutat despre comunicarea cu întârziere, redactarea defectuoasă a actelor, necomunicarea actelor prealabile, despre funcționarea consiliilor locale, transparența decizională, stabilirea numărului de posturi, schimbarea destinației unor unități școlare etc.
Din păcate, potrivit datelor furnizate de către prefectul Florian Marin, concluziile nu sunt din cele mai bune. Ce s-a constatat în urma controlului de legalitate efectuat la sediul autorităților administrației publice locale? Ei bine, nu se respectă prevederile art.49 din legea nr.215/2001, republicată, cu modificările și completările privind aducerea la cunoștință publică a hotărârilor cu caracter normativ; registrele de evidență a actelor administrative nu se completează la zi ceea ce face ca numerotarea documentelor administrative să fie greșită sau cu multe numere bis; nu a fost instituit registrul de evidență al proiectelor de hotărâri ale consiliului local; în unele primării, dosarele profesionale ale funcționarilor publici nu au fost completate în conformitate cu prevederile legale sau nu sunt constituite; nu se urmărește completarea și ținerea la zi a registrelor agricole etc.

Amenajamente pastorale în opt UAT-uri

În ședința cu secretarii primăriilor, s-a discutat și despre amenajamentele pastorale. Până-n prezent, Oficiul de studii Pedologice și Agrochimice a efectuat studiile necesare întocmirii amenajamentelor pastorale pentru opt UAT-uri: Bărbătești, Berislăvești, Budești, Bunești, Galicea, Horezu, Runcu și Sălătrucel, cu o suprafață totală de pajiști de 12.192 ha (8,7% din totalul de pajiști). Se află în lucru, cu predare: până la 31 martie, cinci UAT-uri (Brezoi, Câineni, Vaideeni, Nicolae Bălcescu, Tomșani) cu o suprafață totală de 12.802 ha (9,1%) și până la finele lunii mai a.c., șase UAT-uri (Călimănești, Băile Govora, Drăgoești, Roești, Lădești, Cernișoara) cu o suprafață de 6.991 ha (5%).
Până la sfârșitul anului, specialiștii în domeniu estimează că se vor efectua studiile necesare în cazul a încă 22 de UAT-uri: Alunu, Băile Olănești, Băbeni, Boișoara, Bujoreni, Costești, Făurești, Laloșu, Malaia, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca, Olanu, Oteșani, Perișani, Racovița, Stoenești, Stroești, Sutești, Titești și Voineasa, adică 46.443 ha (33,14%).
Astfel, pentru finele anului, OSPA Vâlcea va avea efectuate studiile pentru întocmirea amenajamentelor pastorale pentru 41 de UAT-uri cu o suprafață totală de 78.428 ha (56% din suprafața de pajiști).