SEAL România caută vâlceni!


Centrul de Scafandri Constanța, instituție unică de formare profesională a scafandrilor pe teritoriul României, organizează, în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2019, selecția pentru admitere la cursul de inițiere scafandru și cursul de inițiere scafandru greu, planificate a se desfășura, în perioada 25 februarie – 19 aprilie 2019, la Constanța. Selecţia cuprinde o evaluare psihologică, probe fizice, vizită medicală şi teste de hiperbarism (barofuncţie şi toleranţă la oxigen).
La curs, se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, care sunt absolvenți de liceu și își doresc o carieră în domeniul scafandreriei. La finalul cursului, absolvenţii vor primi un certificat de absolvire cu antetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi cel al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, care le permite posesorilor exercitarea profesiei de scafandru în ţările Uniunii Europene. Acesta este primul „obstacol” pentru a ajunge printre scafandrii de luptă de la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.
Programul de pregătire colectivă al acestor luptători conține activități teoretice şi practice, care permit execu­tarea acțiunilor de luptă în cele trei medii: maritim, aerian și terestru (scufundări, parașutări, salturi din elicopter şi din ambarcațiuni rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi reali, tabere de pregătire, marșuri, supraviețuiri) organizate în cadru tactic, pentru marcarea inamicului. Scafandrii de la Forțele Navale pentru Operații Speciale sunt unici în felul lor și împreună formează echipe închegate. Se înțeleg din ochi, comunică prin semne, sunt pregătiți să lupte singuri şi să facă față celor mai grele provocări. Sunt militari de elită, gata de acțiune în orice moment, care se disting chiar şi prin echipamentul special. Sunt echipaţi în uniformele de camuflaj cu o mulţime de buzunare, în care îşi găsesc locul grenade de mână, arme şi muniţii de tot felul. Poartă veste de kevlar rezistente la gloanţe, pe cap au căşti, ochelari de protecţie și dispozitive de ochire pe timp de noapte, iar la brâu măşti de gaze. Mascaţi pe faţă, acoperiţi cu plase de camuflaj, sunt adevăraţi cameleoni ascunşi în teren, aşteptând şi analizând adversarul, pentru a putea acţiona rapid şi eficient.
Misiunile principale ale scafandrilor de luptă de la Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale sunt de asigurare a protecţiei obiectivelor din zona de responsabilitate, dispuse la uscat, pe apă sau sub apă (nave, platforme maritime, conducte de transport gaze sau produse petroliere, cabluri pentru transportul energiei sau de comunicaţii), a canalelor navigabile şi a zonei fluviale, dar aceștia participă și la misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan, alături de partenerii din NATO, conform angajamentelor asumate de țara noastră.
În vederea atingerii standardelor de performanţă individuale, scafandrul militar trebuie să parcurgă în această etapă următoarele cursuri de pregătire: Curs de scafandru autonom; Curs de scafandru de luptă; Curs de forţe speciale; Curs de alpinism; Curs de cunoaştere şi utilizare explozivi; Curs de conducere tehnică de luptă; Curs de paraşutism; Curs de supravieţuire în condiţii limită. După finalizarea pregătirii individuale (perioadă care durează în medie aproximativ 3 ani), scafandri militari dobân­desc cunoştinţe şi deprinderi de bază cu privire la activităţile specifice desfă­şurate de scafandri de luptă. Aceştia sunt în măsură să execute scufundări de antre­nament cu aparate cu circuit deschis, închis şi semiînchis, să utilizeze teh­nica şi aparatura din dotare. Asigurarea pregătirii fizice şi psihice a scafandrilor este doar unul din aspectele pentru formarea şi educarea celor care urmează să facă din activităţile de scufundare o meserie.

Etapa de pregătire colectivă

Începând din acest moment, militarii intră în componenţa unei grupe / detaşament şi vor începe un program de pregătire de la simplu la complex, la sfârşitul căruia, grupa / detaşamentul trebuie să acţioneze ca un tot unitar pentru îndeplinirea misiunilor specifice fiecărei structuri. Programul de pregătire colectivă conţine activităţi teoretice şi practice ce vor permite executarea de acţiuni în cele trei medii: uscat, aer şi apă (scufundari, paraşutări, salturi din elicopter şi din vedete rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi reali, tabere de pregătire, marşuri, supravieţuiri) organizate în cadru tactic, cu marcarea inamicului. Cererile de înscriere se pot trimite prin email la adresa centruldescafandri@navy.ro sau direct la sediul instituției, din Constanța, bulevardul 1 Mai, nr. 19-21.