Se încheie, anul acesta, contractul colectiv de muncă la CET Govora?


a avut loc, în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Vâlcea, o întâlnire privind negocierea contractului colectiv de muncă la CET Govora. Alături de prefectul Florian Marin și subprefectul Aurora Gherghina, s-au aflat mai mulți lideri ai sindicatelor, administratorul special al societății din partea Consiliul Județean Vâlcea, Dinu Constantinescu, dar și directorul adjunct al ITM, Livia-Mariana Drugan.
Întâlnirea a durat maxim o jumătate de oră, deoarece, dacă în trecut au existat sincope și probleme privind încheierea contractului colectiv de muncă, modificările legislative din prezent facilitează rezolvarea acestei situații. Practic, întâlnirea nu a făcut decât ca fiecare sindicalist și persoană interesată de situație să-și expună punctul de vedere.
„Lucrurile țin de raportul dintre angajat și angajator. Din 2017 au fost inițiate discuții pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Nu au fost întrunite condițiile legale în ceea ce privește sindicatele (n.r. acestea trebuiau afiliate toate unei federații reprezentative în domeniu, ori țineau de mai multe federații. În prezent, situația a fost remediată). Acesta a fost singurul motiv pentru care trenează problema. Sunt organizate cinci sindicate la nivelul CET Govora. Când se vor îndeplini condițiile sindicale, se va încheia și contractul colectiv de muncă”, a declarat administratorul special CET Govora, Dinu Constantinescu.
Prezent la discuții, inspectorul adjunct ITM Vâlcea, Livia-Mariana Drugan, a ținut să precizeze că există noi prevederi legale privind angajatorul-angajatul în negocierea contractului: „În ianuarie 2016 au existat modificări la Legea 62 și s-a dat posibilitatea lărgirii negocierilor. La negocierea colectivă, din partea salariaților, poate participa sindicatul reprezentativ. Sindicatul reprezentativ dovedește acest lucru printr-o hotărâre judecătorească. Legea prevede și posibilitatea când nu există sindicat reprezentativ, ci sindicate nereprezentative, dar afiliate la o federație din sectorul de activitate al societății, să reprezinte angajații”.

Șeful sindicaliștilor din Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea:
„Vrem negocieri corecte… dacă nu trecem și la greva foamei”

Liderul sindicaliștilor Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, s-a arătat deschis negocierilor, dar nu a uitat și de misiunea sa de sindicalist: „Societatea CET Govora SA are 1.850 de salariați din care 1.800 sunt în sindicate ce țin de o organizație afiliată Cartel Alfa. Vrem o negociere corectă, fără probleme. Eu vorbesc, acum, prietenește, dar dacă nu, trecem și la repercusiuni. Dacă nu se dorește contractul, facem o primă acțiune și-n 15-20 de zile trecem la greva foamei. Continuăm apoi cu greve. Doar nu cerem acum măriri de salariu”.
Concluzia prefectului de Vâlcea, Florian Marin: „La așa înțelegere, de ce ne mai întâlnim?”

O parte din cerințele sindicaliștilor

Contractul colectiv de muncă prevede toate drepturile pe care el au salariații. „Când s-a intrat în insolvență, s-au pierdut unele drepturi, unele sporuri. Berbești – 15%, CET Govora – 10%. S-a ajuns ca un angajat să aibă salariul de 1.900 lei. Pe CET Govora, 40% din angajați au salariul minim pe economie. Îi pot cere unui angajat cu vechime să lucreze pe un astfel de salariu?”, susține sindicalistul Ionel Vâncea.