Se deschide „fereastra” de formare a înalților funcționari publici


Institutul Național de Administrație (INA) organizează, în perioada 11 martie – 1 aprilie 2019, concursul național de admitere la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, anul 2019. Concursul constă în două probe: selectarea dosarelor și interviu. Programul se adresează atât persoanelor care ocupă în prezent o funcție din categoria înalților funcționari publici, cât și celor care doresc în viitor să acceadă la o funcție publică din această categorie.
Înscrierea candidaților se face pe platforma online http://ina.gov.ro/inscrierePIFP, în perioada 11 – 15 martie 2019. Pentru acest an, cifra de școlarizare este de 50 de locuri.
Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici (Programul IFP) este un program care se adresează atât persoanelor care ocupă în prezent o funcție din categoria înalților funcționari publici, cât și celor care doresc în viitor să acceadă la o funcție publică din această categorie. Programul IFP este un program care are drept scop dezvoltarea competenţelor generale și specifice, necesare exercitării funcției publice din categoria înalților funcționari publici.
Obiective generale ale programului: dezvoltarea competenţelor manageriale și de leadership ale personalului cu funcții publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, pentru gestionarea eficientă și cu maximă eficacitate a resurselor umane, financiare, materiale și informaționale; dezvoltarea de abilități și cunoștințe generale și specifice, de specialitate, în utilizarea și implementarea suportului metodologic, procedural și legislativ corect și eficient corespunzător instituțiilor și funcțiilor ocupate, cu scopul de a îmbunătăți performanțele individuale și instituționale. Grupul țintă este compus din: persoanele care ocupă o funcție publică corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, conform legislației în vigoare; persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. b) și art. 54 lit. a), b), d), h)-j) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care au cel puțin 4 ani vechime în specialitatea studiilor superioare de lungă durată absolvite.
Programul se desfăşoară pe parcursul a opt module – 3 zile (18 ore)/modul și va aborda o tematică multiplă, stabilită pe baza priorităţilor guvernamentale, corelate într-o succesiune logică și axate pe atingerea scopului principal.
M1. Conducerea și coordonarea autorităților și instituțiilor publice din România; M2. Planificarea strategică și operațională a activităților specifice administrației publice din România; M3. Organizarea activităților specifice administrației publice din România; M4. Leadership și comunicare; M5. Evaluarea, monitorizarea și controlul activităților specifice administrației publice; M6. Management financiar şi bugetar; M7. Managementul și dezvoltarea resurselor umane; M8. E-administrație.
Taxa de participare la program cuprinde: taxa de înscriere la concurs în cuantum de 300 lei/participant; taxa de școlarizare în cuantum de 3.840 lei/participant.
Taxa de înscriere și taxa de școlarizare se achită în contul RO91TREZ70120G331700XXXX deschis la Trezoreria Operativă Sector 1 – Institutul Național de Administrație – CUI 37589690.