Schitul 44, între prioritățile de promovare ale Institutului Cultural Român


• monumentul de peste trei secole este unul dintre reperele turistice ale Costeștiului

Joi și vineri, Schitul 44 de Izvoare, din Costești, găzduiește programul „Patrimoniu cultural la Costeşti”. Conform edilului Toma Peștereanu (foto, dreapta), scopul proiectului este descoperirea şi promovarea universului cultural rural românesc. Obiectivele proiec­tului sunt: promovarea patrimoniului cultural şi spiritual; promovarea satului românesc ca una dintre ultimele civilizaţii arhaice şi culturi tradiţionale din Europa; identificarea elementelor unicat, multe dintre ele cu caracter de record european şi prezentarea lor ca trăsături definitorii; încurajarea spiritului de competiţie între comunităţile locale; expunerea unor reprezentări vizuale (fotografii, artă plastică, exponate tradiţionale) în spaţii exterioare României; integrarea instrumentelor de promovare turistică cu argumentele unicităţii culturale româneşti. Organizator este Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Map Media & Print SRL; Primăria comunei Costeşti; Consiliul Judeţean Vâlcea şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea.
Schitul 44 de Izvoare este situat în satul Pietreni, la extremitatea nord-vestică a acestuia, și la poalele Munților Buila-Vânturarița, fiind înconjurat de codrii seculari și livezi de pruni și meri. Biserica se află pe malul stâng al râului Costești, la ieșirea acestuia din Cheile cu același nume. Numele bisericii – „44 de izvoare” – vine, probabil, de la mulțimea izvoarelor miraculoase ce se găsesc în zonă, de care nu mai știu decât localnicii mai în vârstă. Biserica a fost metoc al Mănăstirii Bistrița, cunoscută fiind sub numele de „Schitul de sub Piatră”. Schitul este atestat documentar din anul 1701 conform inscripției de la intrare. Această biserică a fost construită de egumenul Ștefan al Mănăstirii Bistrița, și poartă hramul Sfântul Ierarh Nicolae.
Din vechiul schit nu s-a mai păstrat decât biserica și un zid de incintă. Biserica 44 de Izvoare este o biserică simplă, în formă de navă, cu pridvor închis (ulterior), naos și altar, având ca ornamentație exterioară câteva brâuri de cărămidă aparentă și un fronton cu icoana Sfântului Ștefan. Ea este acoperită cu sită, acoperișul în patru ape fiind de o zveltețe foarte elegantă. Pictura este opera bistrițeanului Efrem Zugravul, din păcate deteriorată în urma fisurării pereților, ca urmare a zguduirilor produse de exploziile din cariera aflată în apropiere. Biserica a fost vizitată de regele Carol și de Alexandru Odobescu. De la biserică, pe o potecă nemarcată înspre nord-vest, se poate ajunge, după cinci minute de urcuș, în Cheile Costeștilor.