SCHIMBARE DE COMANDANT la „Panait Donici”


Marți, 31 august 2021, în prezența comandantului eșalonului superior, colonel Gabriel Chilău, pe platoul Centrului de Perfecționare Geniu şi EOD „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat ceremonia militară organizată cu prilejul predării-primirii comenzii Drapelului de luptă.
După o carieră militară de excepție, colonel inginer Cristian-Gabriel Arinton a predat comanda prestigioasei instituții de învățământ locotenent-colonelului Marius Gâju, șeful de stat major al Centrului de Perfecționare Geniu şi EOD „Panait Donici”.
După ce a urmat cursurile Liceului militar „Ștefan cel Mare” și ale Academiei Tehnice Militare, Facultatea de geniu, Geodezie și Construcții, specializarea ingineri Construcții Drumuri, Poduri și Fortificații, a fost repartizat în prima funcție, în anul 1996 în cadrul instituției noastre, îndeplinind funcția de lector în catedra drumuri și poduri militare. Timp de mai bine de 25 de ani și-a desfășurat activitatea în această instituție, încadrând și îndeplinind succesiv de-a lungul carierei sale, atribuțiile tuturor posturilor didactice de instructori.
În perioada iulie 2004 – februarie 2005 participă la misiunea Antica Babilonia din Teatrul de Operații din Irak, unde a desfășurat activitate de ofițer de stat major în cadrul Brigăzii Multinaționale Italiene din Nasiria. A organizat anual tabere de instrucție la cursul de apă pentru instruirea numeroaselor serii de cursanți participanți la diferite cursuri de formare și specializare. A proiectat și construit podurile de pe râurile Topolog și Bistrița în urma intemperiilor de la Frâncești în 2005 și Nicolae Bălcescu în 2014. A reprezentat România și Armata Română la grupurile de lucru NATO pentru standardizare în domeniile geniu și contracarare dispozitive explozive improvizate. În anul 2017 este numit comandant al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, funcție din care trece acum în rezervă, denumirea Centrului schimbându-se în 2019 în Centrul de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici”.
Pe parcursul întregii cariere a absolvit o serie de cursuri de carieră și perfecționare-specializare, iar pentru rezultatele deosebite obținute pe parcursul întregii cariere, a fost recompensat cu: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre; Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a; The Georgia Meritorious Service Medal și Titlul de „Veteran din teatrele de operaţii”.
De asemenea, în cadrul ceremoniei militare au fost citite ordinele de trecere în rezervă a următorilor: maistru militar Laurențiu Marin, plutonier adjutant principal Vasile Bălăceanu și caporal clasa III Vasilică Șerbănoiu.

Cine este Marius Gâju, noul comandant?

Locotenent-colonel Marius-Nicușor Gâju s-a născut la 8 septembrie 1975, în Fetești, Ialomița.
Studii: Liceul Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova – 1994; Academia Aviației și Apărării Antiaeriană Henri Coandă – 1999; Curs pentru pregătirea personalului didactic – 1999; Curs de bază RAA și ART AA – 2000; Curs de specializare în arma geniu pentru funcția de comandant pluton – 2003; Curs intensiv de învățare a limbii engleză – 2006; Curs avansat ofițeri armă geniu – 2006; Curs postuniversitar specialitatea „Management competitiv Resurse Umane, Financiare și Marketing” – 2007; Curs cadastru și publicitate imobiliară – 2007; Curs de bază EOD – 2008; Curs de stat major pentru ofițerii de arme/ specialități militare – 2011; Curs de bază C-IED – 2012; Curs C-IED – Atacul rețelelor C-IED – 2013; Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul „Leadership în câmp tactic” – 2014; Universitatea Naţională de apărare – Studii universitare de Masterat; Conducere Forțe Terestre – 2017.
Funcţii îndeplinite: 1999 – 2001 – comandant pluton tunuri; 2001 – 2003 – comandant pluton radio tehnic si aparate; 2003 – 2004 – comandant pluton MTR; 2004 – 2005 – ofițer 4 cu asigurarea tehnică cu armament; 2005 – 2008 – ofițer 4 – logistică; 2008 – 2015 – șef compartiment/evaluare l ecții învățate Baza EOD; 2013 – împuternicit comandant al Bazei de instruire pentru EOD; 2015 – 2017 – ofiţer masterand la master-conducere interarme forțe terestre; din 2017 – şef de stat major.
Ordine, medalii şi alte distincţii: Insigna „Participant la Misiuni în Străinătate”; Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate.
Este căsătorit şi are doi copii.
Lt. Radu PETROȘEL