Șase plângeri, pe masa Colegiului Medicilor Vâlcea


• patru se află în cercetare, după ce deciziile au fost contestate

Anul trecut, șase plângeri au fost înaintate Colegiului Medicilor Vâlcea, iar patru dintre dosare se află încă în cercetare.
„Din cele șase plângeri, una a fost soluționată prin mustrarea medicului. Din păcate, decizia nu a fost pe placul familiei victimei, făcându-se recurs la București. Alte trei cauze au fost contestate și se află-n cercetare. Nemulțumirile vin ca urmare a modului cum s-a pus diagnosticul și cum s-a efectuat intervenția chirurgicală. Precizez toate acestea pentru că plângerile vizează secțiile unde s-a intervenit chirurgical. În cazul celorlalte două plângeri, deciziile au fost pe placul titularilor adreselor. În concluzie, există o percepție a aparținătorilor, în general privind modul cum interacționează medicii cu persoanele spitalizate, faptul că nu se poartă discuții mai ample pe tema bolii sau a intervenției chirurgicale. Într-un an, la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, se fac 70.000 de internări, din care 3.000 vizează intervenții chirurgicale. E greu pentru un medic să stea minute bune pentru a interacționa cu pacientul. Poate, cu timpul, vom avansa și va exista o relație mai bună medic-pacient”, a declarat, pentru ziarul nostru, Adrian Bușu, jurist Colegiul Medicilor Vâlcea.
Referitor la dosarele în lucru, în general este vorba despre persoane al căror organism este îmbătrânit, suferă de mai multe afecțiuni. „Recomandarea mea este ca vâlcenii să țină cont de acel program anual de analize gratuite. Constatat, pe zi ce trece, că avem de-a face cu o explozie de cazuri de diabet, afecțiuni oncologice și mai ales în rândul celor care au muncit la CAP, în sectoare cu risc de îmbolnăvire ridicat”, a mai precizat juristul Bușu.
În acest moment, la București, se află-n cercetare și cazuri din 2014, înregistrate la Colegiul Medi­cilor Vâlcea.