Săraru vs Streinu, primul meci electoral incendiar al primăverii politice vâlcene: „În proporție de peste 95%, voi candida pe lista PNL-ului!”


• crede și afirmă Dan Săraru

După cum vă informam și în ediția noastră precedentă, primul turnir electoral de foc pentru locale se conturează la Șirineasa, acolo unde fostul tandem uselist Săraru – Streinu se vor regăsi față-față pentru fotoliul de primar. Problemele liberalului au început la finele lunii mai 2015, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în mod irevocabil asupra dosarului de incompatibilitate al primarului din comuna Şirineasa, anulând în parte raportul întocmit de inspectorii ANI. Decizia Înaltei Curţi arăta că s-a anulat doar partea din raport care se referă la incompatibilitatea dintre funcţia de primar şi cea de reprezentant al Comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APAVIL S.A. Vâlcea. Restul acuzaţiilor inspectorilor ANI au rămas în picioare iar liberalul a fost eliberat din funcţie de către reprezentantul Guvernului în teritoriu, cu toate regretele ulterioare exprimate public de către Dumitru Nicu Cornoiu. După o perioadă destul de dificilă în care a încercat să-şi analizeze toate opţiunile şi perspectivele, Dan Săraru s-a decis să intre în luptă cu fostul său adjunct în campania electorală din iunie: „Motivul principal pentru care voi candida în luna iunie este acela că vreau să ajung și la judecata poporului, care, în opinia mea, este și cea mai dreaptă. Ajungi la judecata poporului, a omului de rând când sunt alegeri locale care vor arăta dacă majoritatea oamenilor din Șirineasa mă consideră vinovat în legătură cu greșelile făcute în mandatele anterioare sau dacă oamenii vor aprecia că la mijloc au fost motive puerile. Din punct de vedere legal, nu mi-am pierdut nici unul dintre toate drepturile mele electorale, am o interdicție de a ocupa funcție publică până în luna aprilie 2018 dar nu am interdicție de a alege sau a fi ales. Dacă mergem pe legislația actuală, totul depinde de Prefectură. Adică, dacă sunt ales la investire pot fi sau nu investit… Dacă da, îmi exercit toate atribuțiile! Dacă nu mă investește, în Șirineasa va urma încă un an și 10 luni când poate să aibă drept de semnătura și să fie ordonator de credite, la fel ca până acum. Voi candida 95% din partea PNL și consider că, după 15 ani de eforturi pentru modernizarea comunei, am șansele cele mai mari!”.

Care e linia oficială a liberalilor pentru candidați?

În decembrie 2015, PNL a stabilit 10 criterii de integritate pentru candidaţii partidului la alegerile din 2016:
Lustraţie: Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit; Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.
Traseism: Să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.
Nepotism: Să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1.
Contractele şi relaţia cu statul: Să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.
Fals în declaraţii: Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.
Incompatibilitate şi conflict de interese: Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.
Atitudini discriminatorii: Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii.
Datorii la buget: Să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică)
Plagiat: Să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.
Probleme penale: Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă; Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie; Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă; Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

Ce a descoperit ANI?

„În urma evaluărilor demarate la data de 25.05.2011, s-au constatat următoarele:
1. SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, se află, începând cu data de 18.06.2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, şi calitatea de asociat unic la S.C. ROMSAGEMIS S.R.L. Şirineasa, şi de reprezentant al Comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APAVIL S.A. Vâlcea, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. e) şi f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Începând cu data de 24.03.1997, SĂRARU Dan Cătălin deţine calitatea de asociat unic la S.C. ROMSAGEMIS S.R.L. Şirineasa.
SĂRARU Dan Cătălin este reprezentantul Comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APAVIL S.A. Vâlcea începând cu data de 30.09.2008.
S.C. APAVIL S.A. Vâlcea este o societate comercială pe acțiuni, de interes local, în care acționari sunt un număr de 46 de localități din județul Vâlcea, având ca obiect furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare pentru autoritățile locale asociate.
2. Încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încheiat, emis şi aprobat un număr de 12 dispoziţii de încadrare, 12 contracte individuale de muncă privind angajarea fiului său, Săraru Ioan Cătălin, în cadrul Primăriei Comunei Şirineasa şi 2 a contracte de prestări servicii, în valoare de 14.500 Lei, cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea în perioada în care deținea calitatea de reprezentant al Asociației Sportive Șirineasa, afiliată Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, încălcând, astfel, prevederile art. 71 şi art. 76, alin (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare.
SĂRARU Dan Cătălin a deținut, în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, funcțiile de membru al Comisiei de cenzori (2001-2003), reprezentant al echipelor de Liga a V-a în Comitetul Executiv (2003 – 2007), reprezentant al Asociaţiei Sportive Şirineasa – membru afiliat (echipa de fotbal).
Începând cu data de 03.12.2010, exercită funcția de Vicepreședinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea.
În cadrul Asociației Sportive Șirineasa, SĂRARU Dan Cătălin a exercitat funcția de Preşedinte şi calitatea de asociat, de la înfiinţare (2001) şi până la data de 10.03.2011.
3. indicii referitoare la posibila săvârșire de către SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și a unor fapte de corupție, ca urmare a încheierii unui contract de arendare a unei suprafețe de teren de 164 ha din izlazurile comunale (dintr-o suprafață totală deținută de Comuna Şirineasa, de 207 ha), între Primăria Comunei Şirineasa și SĂRARU D. Ion, tatăl lui SĂRARU Dan Cătălin, respectiv a contractului de prestări servicii, încheiat între Primăria Comunei Şirineasa și Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea – în cadrul căreia exercită funcția de Vicepreședinte”.