Salina de la Ocnele Mari s-a închis de frica pompierilor!


• Salrom a decis, la jumătatea lunii noiembrie, închiderea celor cinci mine (saline) deschise publicului situate în Târgu Ocna, Praid, Ocnele Mari, Slănic şi Cacica

Tragedia din clubul Colectiv a trezit la viaţă, într-o oarecare măsură, mai toate instituţiile statului abilitate în activităţi de prevenire şi control. De teama unor eventuale amenzi, Salrom a decis, la jumă­tatea lunii noiembrie, închiderea celor cinci mine (saline) deschise publicului situate în Târgu Ocna (judeţul Bacău), Praid (judeţul Harghita), Ocnele Mari (judeţul Vâlcea), Slănic (judeţul Prahova) şi Cacica (judeţul Suceava). Salina de la Ocne se află la 226 metri adân­cime şi, începând din iunie 2015, are o suprafaţă pentru turişti de circa 40.000 de metri pătraţi. Zona turistică are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard, locuri de joacă pentru copii.

Primarul Iordache, prins între Salrom şi interesul turistic al oraşului

Înştiinţată printr-o adresă a Salrom – Exploatarea Minieră Rm. Vâlcea de închiderea salinei – obiectiv turistic în scopul reevaluării documentaţiei ISU privind normele de siguranţă şi securitate pentru turişti, administraţia din Ocnele Mari a reacţionat prin vocea primarului Petre Iordache: „Administraţia lo­cală consideră justificată închiderea temporară a Punctului turistic Salina Ocnele Mari, în urma măsu­rilor organizatorice care au fost impuse de autoritatea competentă în domeniu şi suntem de acord că trebuie realizată o administrare economică, judicioasă şi eficientă. În mod cert, personal nu îl suspec­tez de nepricepere sau vendetă pe domnul director Cionică (n.r. Traian Cionică, directorul Exploatării Mi­niere Râmnicu Vâlcea), ştiindu-l un om de bună credinţă, un profe­sio­nist veritabil. Mi-am dat seama de capacitatea şi intenţiile domniei sale şi tocmai de aceea poate conta pe mine, atât la bine cât şi la greu. Sunt ferm convins că această situa­ţie va fi rezolvată în timp cât mai scurt, pentru că Salina Ocnele Mari a devenit o atracţie turistică de interes naţional. Precizez încă o dată că această activitate a fost suspendată temporar, nu închisă definitiv”.
Mai apoi, primarul Iordache s-a arătat indignat de faptul că reprezentanţii Exploatării Miniere Vâlcea nu au găsit soluţii pentru deschiderea arealului turistic de la Salină. „Acest obiectiv reprezintă brandul oraşului nostru, iar autoca­rele cu turişti care au venit, de 1 decembrie, la Ocnele Mari au fost întoarse din drum. În convorbirile avute cu conducerea Salrom Bucureşti am primit promisiunea ca în scurt timp acest obiectiv turistic de interes naţional va fi redeschis”, a declarat Iordache.

Salrom s-a păzit de controale

Până la ora scrierii acestor rânduri, nici un reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de la Urgenţă „General Magheru” nu a călcat pragul salinei de la Ocnele Mari, deci presupus control nu s-a derulat. Am aflat că-n birourile de la Salrom – Exploatarea minieră Vâl­cea se lucrează la o strategie pentru salină, dar pe la colţuri se vorbeşte de altceva: activitatea economică în această perioadă nu este rentabilă şi, poate, închiderea salinei este un lucru bun.

Iluminatul şi ventilaţia sunt problemele!

Un alt scenariu este acela că Societatea Naţională a Sării – Sal­rom se aştepta la controale şi că a vrut să fie prinsă pe picior greşit. Iar la Ocnele Mari ar fi probleme cu iluminatul public şi cu ventilaţia, lu­crări care trebuie scoase la licitaţie, procedură care va dura destul de mult. În plus, ar mai fi vorba de realizarea unei a doua ieşiri în caz de urgenţă. Am mai aflat că există soluţii pentru puţul de aeraj cerut, care există, iar lărgirea lui poate asigura o ventilaţie corespun­zătoare noilor norme impuse. La fel şi cea ce-a doua intrare/ieşire care s-ar putea configura pe calea pe unde se trimitea sarea afară din mină cu benzile transportatoare. „Am avut o întâlnire la sediul Primăriei Ocnele Mari cu domnul director tehnic Melinte şi domnul director Cionică. Consider că această discuţie a fost benefică pentru ambele părţi şi am constatat că unele mici disensiuni dintre noi au fost lipsa unui dialog periodic şi necunoaşterea într-o mai mare măsură a preocupărilor comune. S-a înţeles că trebuie urgentată redeschiderea arealului turistic de la salină şi am constatat împreună că există preocupare pentru urgen­tarea demersurilor”, ne-a declarat ieri primarul Petre Iordache.

Situaţia bisericilor este „în aer”

Bisericile ar putea fi, în urmă­toarea perioadă, ţintele controalelor de la ISU, având în vedere că majoritatea nu au aviz de funcţio­nare sau nu deţin o a doua ieşire. S-a transmis, însă, un regulament pentru funcţionarea lăcaşurilor de cult, care stipulează: completarea dotării cu stingătoare portative cu pulbere şi CO2 şi asigurarea veri­ficării stării de încărcare a acestora; asigurarea cu posturi de incendiu în care se vor găsi – în stare bună de folosire – principalele unelte, in­clusiv scări care pot servi la urcare pe acoperiş din exterior, respectiv nisip şi alte materiale de stingere cu care se va putea interveni operativ la observarea unui eventual incen­diu; interzicerea blocării căilor de evacuare, de acces şi de intervenţie a autovehiculelor pompierilor în caz de incendiu, marcarea permanentă a surselor de apă (hidranţi, bazine, puţuri, fântâni de mare capacitate etc.); asigurarea ignifugării elemen­telor de construcţie combustibile noi, realizarea construcţiilor noi şi a lucrărilor de modernizare numai după obţinerea avizului PSI şi obţi­nerea autorizaţiei de PSI la darea acestora în funcţiune; folosirea cu foarte mare grijă a unor mijloace de iluminat care prezintă pericol de incendiu în situaţiile în care se în­trerupe furnizarea energiei elec­trice; încălzirea bisericilor se va per­mite numai cu mijloace ori instalaţii de încălzire care sunt omologate, am­plasate corespunzător faţă de ma­teriale combustibile, în stare bună de funcţionare şi cu coşuri de fum realizate conform normelor în vigoare.