Salarii mai mari în învăţământ, mai mici în sănătate


• statistică valabilă lunii septembrie 2014

Statie_SorinÎn luna septembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.349 lei, cu 0,8% mai mare decât în luna august 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.698 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 15 lei (0,9%). Valorile cele mai mari ale câş­tigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.776 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (996 lei). În cursul anului se înregis­trează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. În luna septembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna august 2014. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru „Ziua petrolistului”), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 28,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 10,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 5,0% şi 10,0% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poştă şi de curier, cercetare-dezvoltare etc. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 13,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 11,2% în alte activităţi extractive; între 4,0% şi 6,0% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă etc.
În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna august în învăţământ (2,2%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,5%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în luna septembrie faţă de luna august 2014, cu 0,4%. În judeţul Vâlcea, la nivelul lunii septembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.872 lei, mai mic cu 0,9% (-17 lei) faţă de luna august 2014 şi mai mare cu 5,4% (96 lei) faţă de septembrie 2013 . La aceeaşi dată, câştigul salarial mediu net a fost de 1.360 lei, mai mic cu 0,7% (-9 lei) faţă de luna august 2014 şi mai mare cu 5,8% (75 lei) faţă de septembrie 2013. Datele ne-au fost furnizate de Sorin Statie (foto), director Statistica Vâlcea.