Să ne mulțumim cu ce avem!


România a obținut, miercuri seară, primul punct la actuala ediție a Campionatului European, după o remiză muncită contra Elveției, 1-1. Față de meciul de debut contra Franței, când Tricolorii au părut să fie conectați la o rețea electrică de înaltă tensiune, în partida contra elvețienilor, jucătorii lui Anghel Iordanăescu au fost mult mai timizi, un prim semn că miza crescută i-a timorat. Desigur, majoritatea microbiștilor se așteptau ca România să vină cu un fotbal viguros pe Parc des Princes, după vâna arătată pe Stade de France. Nu au luat însă în calcul că Elveția nu este deloc o echipă de lepădat, iar faptul că a pierdut de două ori contra Angliei, în preliminarii, nu o face vulnerabilă în fața oricărei formații. Căliți în campionate puternice ale Europei – Shaqiri și Behrami (Premier League), Seferovic (Bundesliga), Dzemaili (Serie A) – elvețienii au avut o viteză în plus și o clasă tehnică superioară, iar faptul că am obținut o remiză în fața lor nu ar trebui să mai reprezinte deloc un motiv de dezamăgire.

România a arătat obosită în acest meci, cel puțin în partea a doua a lui, când s-a văzut că jucătorii plecați în atac se retrăgeau precum niște tancuri avariate în apărare. Acesta este un aspect important, în condițiile în care Tricolorii s-au aflat abia la al doilea joc la Euro, care a venit la o distanță de cinci zile față de cel cu Franța. Mai mult, Iordănescu a efectuat patru modificări în formula de start față de primul joc, însă chiar și energicul Chipciu, care a scos penalty-ul din care Stancu a marcat în minutul 18, s-a pierdut pe parcurs. Este un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât ultimul meci din grupă cu Albania, pentru care bet365 a pregătit deja o bogată ofertă de pariuri sportive, trebuie câștigat. Iar Albania a arătat și în meciul cu Franța că este o formație redutabilă din punct de vedere fizic, primind cele două goluri abia în minutele de prelungire.

Până atunci, însă, să ne mulțumim cu acest egal contra Elveției, care ne menține în viață șansele de calificare în optimile competiției. S-a văzut clar din atitudinea jucătorilor români, de pe finalul meciului, că sunt mai mult decât împăcați cu rezultatul. Oricât ne-am dori să avem o națională mai puternică fizic și psihic, este corect să înțelegem că mai mult nu se poate în momentul de față. Jucătorii noștri sunt obișnuiți cu un alt nivel de joc în campionate precum cele din România, Turcia, Bulgaria, Israel sau din lumea arabă, iar acest lucru se vede atunci când intri în contact cu adversari căliți, așa cum spuneam mai sus, în Anglia, Germania sau Italia. Pe de altă parte, să nu uităm că, făcând un meci mare contra Franței, am fost invinși cu 2-1, pe când evoluția mai puțin reușită din meciul cu Elveția ne-a adus un punct important. Așadar, nu este cel mai negru scenariu acela de a juca mai slab, dar a obține un rezultat pozitiv, nu-i așa?

Sursa Foto: www.flickr.com