„Să învăţăm de la bunici, să învăţăm de la cei mici!”


Ieri, la Biblioteca Judeţeană, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost prezentat proiectul „Să învăţăm de la bunici, să învăţăm de la cei mici!”, implementat de Fundaţia „Casa Cărţii”, în perioada ianua­rie-iunie 2011. Parteneri în acest proiect sunt Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” şi Şcoala Take Ionescu. Proiectul este dedicat „Anului European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii”, al cărui obiectiv îl reprezintă facilitarea creării în Europa a unei culturi a îmbătrânirii active. „Să învăţăm de la bunici, să învăţăm de la cei mici!” este un proiect educaţional, desfăşurat sub genericul „Dialoguri”, care îşi propune să dea o şansă persoanelor în vârstă de a participa pe deplin la viaţa societăţii, facilitându-le accesul la activităţi de voluntariat şi participarea la un schimb de bune practici între generaţii.

Obiectivele proiectului sunt: stabilirea unor punţi comunica­ţio­nale între copii şi persoanele de vârsta a treia implicate în proiect; împărtăşirea experienţelor reciproce între cele două categorii de vârstă; stimularea solidarităţii şi toleranţei între generaţii şi înţele­ge­rea reciprocă a nevoilor fiecăruia. Proiectul  se adresează elevilor de gimnaziu şi se va derula sub forma unor întâlniri desfăşurate lunar, în cadrul cărora copiii vor dobândi cunoştinţe în diferite domenii prezentate într-un mod informal. Invitaţii vor fi seniori-colaboratori ai Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, profesori, ingineri, oameni de cultură – cu experienţă şi buni comunicatori.

Vă prezentăm şi câteva dintre activităţile proiectului: De ce m-aş face inginer?; Minte sănătoasă în corp sănătos; Canada – cultură şi civilizaţie; Povestiri din universul copilăriei; „Mozart – un copil talen­tat…” Prin acest proiect se stimulează solidaritatea şi cooperarea între generaţii, se crează posibilităţi pentru persoanele în vârstă să joace un rol activ în comunitatea în care trăiesc. Se speră ca im­pactul să fie unul pozitiv. Ideea poate fi multiplicată şi în săptămâna „Şcoala altfel”.

Echipa de proiect este formată din Dana Rădulescu, Ioana Mazilu-Manolescu – bibliotecare CIC şi Daniela Predişor – psihope­da­gog la Şcoala Take Ionescu. Informaţiile ne-au fost oferite de către Ioana Mazilu-Manolescu, bibliotecar al Centrului de Informare Comu­nitară, managerul proiectului „Să învăţăm de la bunici, să învăţăm de la cei mici”.

Prima întâlnire, a acestui frumos şi interesant proiect, debu­tea­ză astăzi, începând cu ora 11.00, la Sala Universitarilor a Biblio­tecii, cu tema „De ce m-aş face inginer!”. Invitat este ing. Nicolae Con­s­tantin Drăgănescu. Participă elevii de la  Şcoala „Take Ionescu”.