S-o mai vedem și pe asta… CNAS amenință că va amenda spitalele unde bolnavii plătesc tratamentul


Zilele trecute, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a ieșit cu o declarație care, pentru mulți oameni, este binevenită: CNAS are de gând să amendeze spitalele care vor trimite bolnavii să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe durata spitalizării. Unitățile medicale vor fi sancționate cu 1% din valoarea contractului cu CAS și chiar rezilierea acestuia. „Un pacient, când se internează, nu trebuie să fie pus să plătească nimic pentru medicamente şi materiale sanitare. Dacă este pus, atunci trebuie să se întoarcă la casieria spitalului şi să solicite decontarea. Încercăm să reglăm această situaţie. Sigur că luăm măsuri concrete, atunci când un furnizor de servicii medicale greşeşte i se întrerupe contractul cu Casa pentru o perioadă. Nu cred că cineva îşi permite să greşească dacă pierde contractul cu Casa”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, precizând că reglementarea este valabilă din 1 aprilie.
Potrivit lui Ciurchea, orice furnizor, manager, medic, şef de secţie, care va trimite bolnavii să-şi ia medicamente va fi sancţionat. Pare aievea după atâția ani de când pacienții Spitalului Județean de Urgență Vâlcea au umflat veniturile farmaciilor din fața unității, fără a-și primi, însă, banii înapoi.

Șefii de secții, mână-n mână cu managerul

Ani de zile, pacienții vâlceni s-au plâns de faptul că plătesc, pe perioada spitalizării, totul: de la banalul leucoplast, aspirina sau algocalminul, până la tratamente foarte scumpe și alte materiale sanitare. Nici nu se pune-n discuție decontarea pacientului. Lanțul e simplu: managerul a vuit în tot spitalul că nu sunt bani, iar medicii au știut ce au de făcut: bolnavii se prezintă al farmacii cu un bilet scris de mână. O rețetă parafată ar duce, implicit, la decontarea tratamentului. Și cum nu sunt bani? Așadar, manager – șef de secție – medic, totul se leagă. Degeaba mai ajunge omul la CAS. Cum poți deconta tratamentul în baza unui bilet scris de mână?

Problema se-mpute… Zeci de acte ridicate de DNA

Cum nimic nu durează și lucrurile încep să se-mpută la Spitalul Județean. Deși cam târziu, fostul președinte al CJ Vâlcea, Ion Câlea, a solicitat, pe 14 iulie 2014, verificarea achizițiilor publice de medicamente/materiale sanitare de la spital. Așa s-au confirmat achizițiile mafiote. Pe data de 21 octombrie 2014, Consiliul Județean Vâlcea înainta Parchetului de la lângă Judecătoria Râmnicului raportul de audit, iar sarcina a fost plasată, mai departe, DNA-ului. Procurorii DNA au solicitat toate angajamentele realizate în perioada 2012 – 2014. Mai mult, încă din data de 16 decembrie 2014, DNA a dispus începerea urmăririi penale privind infracțiunile de abuz în serviciu. De la începutul acestui an, procurorii DNA au trecut la ridicarea de documente, contracte cadru, contracte, acte adiționale. Poate așa va fi stopat jaful de la SJU Vâlcea. Gândiți-vă că sume fabuloase apar pe tot felul de contracte încheiate, în timp ce pacienții plăteau totul din buzunar.

Neplătită de două luni pentru că le-a încurcat planurile

S-a ajuns până acolo ca angajați, oameni binevoitori, să cadă victime ale măgăriilor politice. Pentru că o angajată de la Aprovizionări – SJU Vâlcea a acceptat să ocupe un loc în Consiliul de Administrație, loc refuzat de alte două persoane, femeia s-a trezit că nu a mai primit salariul timp de două luni. ITM a fost sesizat și, în urma verificărilor, s-a aplicat spitalului amenda de 1.500 lei. În cazul în care, conform legii, femeia nu își primește banii în termen de 30 de zile, inspectorii muncii vor aplica amenzi mult mai usturătoare.