Rutierii au făcut viața grea șoferilor «certați» cu legea


Polițiștii Serviciului Rutier Vâlcea anunță că, recent, au acționat pe raza întregului județ pentru verificarea modului în care conducătorii auto respectă normele rutiere referitoare la consumul de alcool și regimul legal de viteză. Oamenii legii au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 14.000 de lei. Dintre acestea, 14 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea regimului legal de viteză, iar opt sancțiuni pentru consumul de alcool la volan. De asemenea, au fost efectuate 64 de verificări cu aparatul etilotest, polițiștii reținând șapte permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

În Călimănești,
Polițiștii au confiscat aproape o tonă de legume
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea anunță că, pe raza orașului Călimănești, a fost depistat, în trafic, un șofer care transporta aproximativ 900 kilograme de legume. În urma verificărilor s-a stabilit că legumele erau transportate fără a fi însoțite de documente de proveniență.
Astfel, s-a constatat că autoutilitara era condusă de către un bărbat cu vârsta de 42 de ani, domiciliat în municipiul Sibiu. Pentru comiterea acestei fapte, sibianul a fost sancționat contravențional pentru comerț ilicit, cu amendă în cuantum de 500 de lei. De asemenea, legumele descoperite de polițiști au fost confiscate.

Sfatul zilei vine de la polițiștii vâlceni
Prin intermediul unui comunicat de presă, polițiștii rutieri din județul nostru au transmis câteva sfaturi foarte utile oricărui șofer care pornește la drum. În rândurile de mai jos, prezentăm aceste recomandări:
• viteza excesivă reprezintă una din principalele cauze generatoare de evenimente rutiere grave, atât la nivel național, cât și județean;
• la viteze superioare, impactul este mult mai violent, iar consecințele direct proporționale; 20 km/h sau chiar 10 km/h în plus pot face diferența între viață sau moarte!

Elevii au aflat de la polițiști care este importanţa patrimoniului cultural naţional
Până pe 22 martie, în cadrul programului «Şcoala Altfel», polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vâlcea, cu atribuții pe linia patrimoniului, și cei de la Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității, s-au întâlnit cu elevi din trei unități de învățământ din municipiul Râmnicu Vâlcea. Scopul acestor vizite a fost legat de informațiile pe care oamenii legii le-au putut transmite celor mici cu privire la necesitatea şi importanţa protejării patri­moniului cultural naţional.
Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea şi Fundaţia „Collegium XXI» au organizat şi desfăşurat, în parteneriat, proiectul educaţional naţional intitulat „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”. Acest program a avut ca scop informarea tinerilor cu privire la tezaurul cultural național mobil și accentuarea importanței fiecărui individ în procesul de apărare a integrității valorilor culturale naționale. În cadrul acestor activități de informare, au fost implicați peste 900 de elevi și 50 de cadre didactice.
Astfel, elevii au purtat discuţii interactive cu oamenii legii privitor la importanţa patrimoniului cultural naţional. Au fost dezbătute teme precum:
• simboluri identitare unice, ce ne reprezintă ţara;
• noţiunea de patrimoniu cultural naţional;
• gestionarea patrimoniului cultural naţional;
• instituţiile care protejează acest patrimoniu;
• prevederile legale şi măsurile de aplicare pentru protejarea patrimoniului.
De asemenea, poliţiştii i-au învăţat pe elevi ce este identitatea, prin elemente de patrimoniu imaterial (numele de familie, prenumele, apartenenţa la o comunitate, limba maternă, religia, etnia, educaţia, amintirile, stilul exprimării personale) şi prin elemente de patrimoniu material (cartea de identitate şi alte acte personale, fotografii, locuinţa, bunurile proprii, bunurile de familie etc.).
La finalul activităţii, elevii şi cadrele didactice au primit diplome şi premii de participare.

Ample acțiuni ale polițiștilor în Prundeni și Râmnicu Vâlcea
• în Prundeni, s-a acționat pentru menținerea ordinii și liniștii publice și reducerea riscului rutier, iar în Râmnicu Vâlcea în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici
La data de 17 martie, polițiștii Secției 4 Rurală Prundeni au aplicat șapte sancțiuni contravenționale la regimul rutier, dar și pentru nerespectarea de către agenții economici a obligației de a folosi casele de marcat, valoarea cumulată a amenzilor depășind 5.000 de lei. Au fost reținute trei certificate de înmatriculare și două permise de conducere. De asemenea, polițiștii au depistat în trafic, pe raza comunei Ionești, un bărbat aflat la volanul unei autoutilitare, cu numărul provizoriu de circulație expirat. Și în acest caz a fost înregistrat un dosar penal pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Ce s-a descoperit în Râmnic?
Polițiștii Biroul de Ordine Publică al municipiului Râmnicu Vâlcea au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici, verificând modul de executare a serviciului de către personalul de pază, în 31 de unități. Au fost depistați șapte agenți de pază care executau serviciul în mod necorespunzător, urmând să se dispună sancționarea contravențională a acestora. De asemenea, la una dintre unitățile controlate, nu a fost găsit personalul de pază, iar la altă unitate a fost găsită efectuând serviciul de pază o persoană care nu figura ca fiind angajată, în acest caz fiind demarate verificări cu privire la situația constatată.

55 de kilograme de pește viu, pe drumurile din Măciuca
Oamenii legii din comuna Măciuca și cei ai Serviciului Rutier Vâlcea au depistat în trafic, zilele trecute, un autoturism în care se transportau ilegal 55 de kilograme de pește viu. Astfel, polițiștii au oprit, pe Drumul Național 67 B, un autoturism condus de un bărbat domiciliat în municipiul Craiova, care transporta, fără a deține documente de proveniență și transport, 55 de kilograme de pește viu. Ulterior, peștele a fost confiscat și eliberat într-un bazin piscicol, în prezența unui reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură Vâlcea. A fost, de asemenea, înregistrat un dosar penal în această cauză.

Amenzi de peste 60.000 de lei, aplicate la Horezu
• polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vâlcea au acționat în orașul Horezu și în localitățile limitrofe pentru verificarea legalității activităților de comerț
La data de 18 martie, polițiștii au verificat 16 operatori economici, aplicând nouă sancțiuni contravenționale pentru activități de comerț ilicit, dar și pentru încălcarea dispozițiilor legale referitoare la folosirea caselor de marcat. Valoarea cumulată a sancțiunilor ce au fost aplicate în aceste cazuri se ridică la peste 60.000 de lei. De asemenea, polițiștii au confiscat produse alimentare având termenul de valabilitate expirat, în valoare totală de 1.000 lei.

Bărbat bănuit de tentativă de viol și violare de domiciliu, reținut de polițiști
• polițiștii din Ghioroiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălcești, au dispus reținerea unui bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și violare de domiciliu
La data de 16 martie, polițiștii au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat cu vârsta de 31 de ani, bănuit că ar fi intrat fără drept în locuința unei femei din comuna Ghioroiu și ar fi încercat să o forțeze să întrețină relații sexuale. În fapt, la data de 11 martie, polițiștii au fost sesizați de persoana vătămată cu privire la faptul că, înainte cu o zi, a fost victima unei tentative de viol. Din verificări a reieșit că bărbatul cu vârsta de 31 de ani ar fi intrat fără drept în locuința femeii și ar fi încercat să o forțeze să întrețină relații sexuale cu el, însă aceasta ar fi început să țipe, moment în care bărbatul s-ar fi speriat și ar fi fugit.
Polițiștii au înregistrat un dosar penal pentru tentativă de viol și violare de domiciliu, iar după mai multe investigații, la data de 16 martie, persoana bănuită a fost depistată și reținută pentru 24 de ore.
La data de 17 martie, magistrații Judecătoriei Bălcești au admis solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălcești și au dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a bărbatului cu vârsta de 31 de ani. n pagină realizată cu sprijinul IPJ Vâlcea

Patru infracțiuni rutiere, descoperite de polițiștii vâlceni
Zilele trecute, polițiștii au depistat în trafic, din nou, șoferi aflați sub influența alcoolului sau fără permis de conducere.
Spre exemplu, pe raza orașului Berbești, oamenii legii au depistat, pe Drumul Județean 605, un șofer cu vârsta de 27 de ani, domiciliat în comuna Bujoreni, care se urcase la volanul unei mașini chiar dacă nu era posesor de permis de conducere. Pe numele tânărului imprudent a fost deschis dosar de cercetare penală.
De asemenea, polițiștii rutieri din Râmnicu Vâlcea au depistat, pe raza municipiului, un conducător auto cu vârsta de 51 de ani, domiciliat în comuna Vaideeni, care avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Și în acest caz, a fost înregistrat un dosar penal.
Polițiștii orașului Horezu au intervenit la un eveniment rutier, soldat doar cu pagube materiale. În fapt, un șofer cu vârsta de 35 de ani, domiciliat în Horezu, a condus un autoturism pe Drumul Național 67, lovind, la un moment dat, un stâlp de iluminat public. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că șoferul nu deține permis de conducere și prezenta o alcoolemie de 0,77mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, conducătorul auto ar fi luat mașina de la un prieten, fără acordul acestuia. Polițiștii efectuează cercetări, în acest caz fiind demarat un dosar penal.
În seara zilei de 17 martie, polițiștii posturilor din comunele Măciuca și Fârtățești au oprit pentru control, în Fârtățești, o autoutilitară. Acesta era condusă de către un bărbat cu vârsta de 51 de ani, din localitate. În urma verificării cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta avea o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și în acest caz a fost înregistrat un dosar de cercetare penală pentru fapta comisă.