Rugăciune în stil brâncovenesc


Am auzit la ştiri despre cazul fenomenal al unei găini care a mai trăit patru ani după ce-i fusese tăiat capul. Dar, în definitiv, ce mare scofală de miracol ? S-au văzut şi altele, în comparaţie cu care „găinăria” asta nu valorează o ceapă degerată. Eu însumi am văzut, bunăoară, trăind bine-mersi fără cap pe umeri o grămadă de oameni. Apoi, istoria e plină de exemple de capete încoronate ce au supravieţuit în ciuda despărţirii lor de trupuri după căderea securii, ghilotinei, iataganului. Nu degeaba erai odinioară întrebat la şcoală care e voievodul „cu cel mai lung gât” din istoria ţării. Cât despre cazul Brâncoveanului, viu şi astăzi încă, după trei veacuri, ce să mai vorbim ! La fel şi dânsul învinuit de trădare prin scrisori plăsmuite, la fel dat pierzaniei într-o duminică de august, şi tot la fel dezmembrat trupeşte, asemeni celui ce încercase a pune pe munteni, moldoveni şi ardeleni într-un singur trup. Doar felul diferit în care au căzut în luptă pune capăt paralelei : în vreme ce Viteazul de la Turda şi-a înfruntat călăii cu paloşul, mucenicul de la Stambul li s-a împotrivit cu scutul credinţei. Cutremurătoarea pildă de curaj şi demnitate în faţa morţii a celor patru băieţandri ai săi, care, decât să se turcească abjurând, au preferat să-şi urmeze părintele în martiriu pe ţărmul Mării de Marmara, ar trebui să dea serios de gândit astăzi,  când noua boierime şi beizadelele lor, gata să închine ţara oricui le-ar da în schimb caftan sau privilegii, au devenit cel mai râvnit „model” pentru ai noştri tineri cultivaţi nu „la gât cravata cum să-şi lege nodul”, ci întru căpătuială şi distracţie. La sesiunea din iulie 2014 a bacalaureatului, una din cerinţele probei scrise la limba română a fost redactarea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă. Şi iată câteva dintre răspunsurile unor acefali : „O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşină tunată, gagică cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poţi fi afacerist ca Gigi Becali, să fii toată ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie“. Sau o elevă : „Multă lume o critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci“. Şi alta : „Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi. Acum modelul meu este Mădălina Ghenea.“
Vasăzică, pentru aceste loaze care se visează „cap de afiş” au plătit cu capul la „Chioşcul Mării”, duminică 15 august 1714, flăcăiaşii Brâncoveanului, dintre care cel mai mare fusese torturat alături de taică-său în „Groapa sângelui” de la Formetta vreme de trei luni? Te-ai putea revolta. Dar nu ele-s de vină, căci peştele se împute de la… cap. Acel cap plecat în faţa Banului, golăniei şi desfrâului, noii sultani ai prezentului, pe care înţelepciunea noastră populară (mama tuturor modelelor) te învaţă cum că  „sabia nu-l taie”, falsificându-l însă pe Bolintineanu, căci povaţa lui Daniil Sihastrul îi fusese dată lui Ştefan-vodă într-un context opus sensului ei izolat („Capul ce se pleacă paloşul nu-l taie, / Dar cu umilinţă lanţu-l înconvoaie ! /…/ Viaţa şi robia nu pot sta-mpreună,/ Nu e tot d-odată pace şi furtună”) – or, conform ecuaţiei mele „text minus context = pretext”.
Iar dacă înveţi să umbli aşa cu capul plecat, cum naiba să mai vezi prăpastia care se cască în faţa ta? Unde nu e cap, vai de picioare – şi doar un popor fără cap şi-ar lăsa călcată în picioare istoria şi cultura fără împotrivire. Să ne rugăm deci în stil brâncovenesc Sfântului Constantin astăzi, 15 august 2014, când martirul împlineşte exact 360 de ani de viaţă, ca acest neam de eroi să nu-şi piardă capul de dragul vreunei dansatoare din buric. Amin!

Emil Lungeanu