„ROTONDA” s-a încheiat – comentariile continuă


Spectacol extraordinar de muzică și poezie

Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea” și Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea au susținut  în seara zilei de 15 mai, în cadrul ZILELOR RÂMNICULUI și ediției a IV-a a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, un spectacol deosebit, de muzică și poezie, o adevărată lecție de patriotism care i-a purtat  pe spectatori de la bucurie la emoție, lacrimi și sentimente naționaliste.
Derulat pe scena modernei săli Lahovari, spectacolul s-a deschis cu un recital poetic, generic intitulat „Basarabia se întoarce acasă”. De altfel, prezentarea spectacolului a fost încredințată poetului-actor Vasile Căpățână, din Chișinău. Timp de aproape o oră, asistența a trăit momente unice, ascultând versuri, multe inedite, din creațiile poeților basarabeni, unii prezenți în sală. A deschis recitalul poetic renumitul actor basarabean Sandu Aristin-Cupcea sau „omul-spectacol”, care, cum se scria cu câțiva ani în urmă în revista „Moldova”, „a creat roluri memorabile, apreciate de câteva generații de spectatori, dar și de critici de artă”. El a încântat publicul spectator cu versuri din mari poeți basarabeni, și nu numai. Când cultul poeziei și al rostirii ei aproape că au dispărut la noi, organizatorii acestui minunat spectacol, de neuitat, au adus pe scenă mari actori din Chișinău, lui Sandu Aristin-Cupcea alăturându-i-se actrițele Tatiana Sîrghi și Inga Marcu, tot din Chișinău, în prezent „în schema” Teatrului Municipal ARIEL din Rm. Vâlcea. Au demonstrat, în continuare, că limba literară cea mai frumoasă se găsește în „țesătura vie și surprinzătoare a metaforelor înlănțuite în poezie”, cum spunea Ion Caramitru, poeții limbii românești moderne,Lidia Grosu, Vasile Căpățână (din Chișinău)  și acad. Vasile Tărâțeanu (din Cernăuți), care au urcat pe scenă și au recitat din creațiile lor, folosind ca instrument fundamental limba maternă cea românească, limba marilor făuritori de limbă, demonstrând că, deși Basarabia și Bucovina de Nord sun vremelnic despărțite din trupul-mamă, România, limba și-au păstrat-o vie, aceasta fiind permanent un „clopot al reîntregirii”.
Au urcat pe scenă, apoi, „Mândrele” din Prundeni, renumit ansamblu folcloric pentru performanțele înregistrate de-a lungul anilor, sub bagheta dirijorală a prof. Cornel Roșianu (coordonator muzical – prof. Constantin Ceaușu; director coordonator – Domnica Mărcuși; director artistic – Ion Horea Horăscu, primarul localității).
Din „repertoriul” a făcut parte și un punct deosebit de atractiv, primit cu vii aplauze: LAURI PENTRU ALEȘII NOŞTRI, Organizatorii Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a IV-a, au decernat  Trofeul „CERURILE OLTULUI” unor scriitori, muzicieni, actori, editori și artiști plață stici din țară și de peste hotare, drept cinstire pentru creația lor de-o viață închinată artei, literaturii, culturii românești.
Spectacolul special de la Filarmonica vâlceană s-a încheiat într-o atmosferă academică: CORUL ACADEMIC „EUPHONIA”, dirijat de  Maestrul Mihail Ștefănescu, a încântat spectatorii cu o suită de coruri și arii celebre din opere. 
A fost un spectacol-omagiu adus limbii și literaturii române, cărții și artei adevărate, realizat cu devotament și profesionalism. Arta numită simplu: România te iubim!

                                                                                                Ioan Barbu
                                                                   Fotografii: Domnica Mărcuși