România, încotro?


jurcan_dorel1România are în faţa ei un contrast al guvernărilor – cea a PDL cu măsuri impopulare, dar absolut necesare pentru redresarea economică şi cea a USL unde „viitorul sună bine”, dar ai căror reprezentanţi par a fi angajaţi la „magazinele de vise”. Discursul popu­list cu care ne-au obişnuit reprezen­tanţii USL este strict derulat pentru consumul intern având drept ţintă ale­gerile din decembrie. Analizate la rece şi proiectate în realitatea economică, promisiunile sunt irealizabile. USL a demonstrat într-un timp foarte scurt că nu are capacitatea unei bune guver­nări, singurul scop fiind acela de aca­pa­rare a puterii prin mecanisme discu­tabile din punct de vedere democratic.

Erorile economice comise de sta­tele asistențiale, Grecia, Spania, Italia, Portugalia, încep să atârne greu în balanța economică mondială. Regimu­rile socialiste, pe față sau vopsite, dau din colț în colț pentru că nu mai au de unde să împrumute bani pentru aju­toare sociale, în locul muncii asidue, creative și producătoare de plus va­loare.

Ţara noastră se confruntă cu probleme grave. Seceta a produs pagube incalculabile pentru fermieri, astfel că preţurile au sărit cu peste 30% faţă de anul trecut. Costul alimentelor de bază este din ce în ce mai greu de acoperit. Vine iarna şi mulţi nu vor mai avea ce să pună pe masă. Preţul benzinei a explodat. Acea creştere a salariilor bugetarilor cu 8 la sută, începând de la 1 iunie, a fost pur şi simplu înghiţită de inflaţie şi de creşterea preţurilor. Se anunţă mărirea tarifului la energia electrică, termică şi gaze naturale. Oare cum vor face faţă românii la toate acestea, dublate de faptul că moneda naţională se apropie vertiginos de pragul istoric de 5 lei pentru un euro? La un asemenea grad de devalorizare, veniturile pensionarilor au fost vlăguite, iar agricultorii, deşi au muncit din greu, de-abia dacă îşi vor putea scoate cheltuielile. Dacă le vor rămâne unele rezerve de grâu pentru a-şi asigura pâinea până la anul, va fi foarte bine pentru ei, deoarece de profit nici nu poate fi vorba.

Cam acestea sunt preocupările româ­nilor de zi cu zi. Nepăsarea gu­ver­nării de „dreapta spre stânga” nu are limite. Care este preocuparea USL? Şedinţele de Guvern se deschid cu ofensele aduse PDL, premierul actual declarând că „75% din timpul său îl acordă politicii şi 25% pentru problemele ţării.” Europarlamentarii USL au reuşit performanţa de a duce zvâcnirile balcanice în Parlamentul European. Să transformi o discuţie serioasă despre democraţie în circ, unde mărul discordiei este un taior por­tocaliu, este de neacceptat. Parla­mentarii USL au refuzat solicitarea procurorilor de incepere a urmaririi pe­nale împotriva a doi deputaţi. Au inter­venit astfel în mod brutal în justiţie, stabilind că oamenii politici sunt dea­su­pra celorlalţi şi nu răspund pentru faptele lor. Să le fie frică de adevăr? Procurorii cercetează o posibilă fraudare a alegerilor, şi atât.

Dacă actualul premier ar putea să facă un „copy-paste” după modele occidentale de guvernare, cred că nu s-ar mai supăra nimeni. Cert este că ar avea experienţa necesară.

Singura şansă a României rămân investiţiile publice aducătoare de bani la bugetul statului, dar şi de noi locuri de muncă. Şi nu în ultimul rând, guvernanţii vor trebui să gândească o strategie pentru absorbţia fondurilor europene. Dar din păcate în niciunul din cele două sectoare nu s-a făcut nimic.

România, încotro?

Senator PDL Vâlcea, DOREL JURCAN