Rolul voluntariatului în situaţii de urgenţă


În acest an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea continuă desfăşurarea campaniei naţionale de informare şi sensibilizare a cetăţenilor, denumită „Vreau să fiu voluntar – Proiectul numărul 1: Rolul şi importanţa voluntariatului”. Aceasta se adresează administraţiei publice locale şi cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, având ca scop informarea şi sensibilizarea lor cu privire la rolul şi importanţa voluntariatului în situaţii de urgenţă.

Obiectivele principale urmărite în desfăşurarea campaniei sunt:

• cunoaşterea şi respectarea de către autorităţile publice locale a reglementarilor privind voluntariatul în situaţii de urgenţă; 

• creşterea interesului autorităţilor publice locale pentru constituirea, dimensionarea şi dotarea reală şi corectă a structurilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;

• creşterea numărului de solicitări din partea cetăţenilor pentru intrarea într-un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Pentru îndeplinirea obiectivelor de mai sus, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea organizează şi desfăşoară, la nivelul judeţului, acţiuni de:

• instruire a primarilor cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă, acţiuni de atragere a unui număr mare şi eficient de voluntari;

• acţiuni comune cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă constituite în municipii, oraşe şi comune;

• prezentarea în mass-media locală de spoturi, info-flashuri, pliante şi ghiduri de control la gospodării cetăţeneşti  privind activitatea de voluntariat;

• elaborarea şi distribuirea de pliante, flyere etc.

Pentru ca această campanie să-şi atingă calitativ obiectivele propuse, să aibă un impact cu un grad ridicat asupra grupului ţintă căruia se adresează şi nu numai, vă invităm să vă implicaţi în desfăşurarea acestor activităţi.

De la începutul anului şi până în prezent, angajaţii inspectoratului au efectuat instruiri cu şefii centrelor de voluntariat din localităţile Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Horezu şi Diculeşti.

Voluntariatul în situaţii de urgenţă este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă, prin care o persoană fizică îşi oferă timpul, talentele şi energia în sprijinul altora fără o recompensaţie de natură financiară. Voluntarul din cadrul serviciului voluntar pentru situaţii de urgentă este cel care poate interveni în beneficiul persoanelor accidentate, acordând primul ajutor în situaţii de urgenţă. Voluntarul este cel care asigură, prin activităţi de informare şi control, o monitorizare a creşterii capacităţii de răspuns a comunităţilor în caz de dezastre şi calamităţi şi, nu în ultimul rând, este cel care are capacitatea, răbdarea şi disponibilitatea de a asculta pentru a evalua şi interveni eficient acolo unde există orice fel de suferinţă umană. Ei sunt cei care simt şi trăiesc arta de a dărui comunităţii. Ei sunt cea mai importantă resursă şi sunt un suport major şi esenţial al prezentului pentru viitor.

Voluntariatul reprezintă dorinţa interioară a fiecăruia de a avea o viaţă mai bună, de a-şi ajuta semenii, de a-şi folosi abilităţile şi cunoştinţele, de a se implica chiar de acum în construirea unui viitor mai bun pentru el şi pentru societate, deci şi pentru tine ca persoană.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU „General Magheru”