Rezerva de apă din sol se va menţine satisfăcătoare în această săptămână, prognozează specialiştii ANM


Barajul_VidraruGradul de umiditate a solului în cea mai mare parte a teritoriului agri­col din România se va situa în limite satisfăcătoare, în această săptămână, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de către specialiştii Adminis­traţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/.

Potrivit sursei citate, aprovizio­narea cu apă a solului pe adâncimea cuprinsă între 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor menţine pe unele areale agricole din estul şi sud-estul ţării.

În ceea ce priveşte starea de ve­ge­taţie a culturilor agricole, în această săptămână şi în condiţiile agrometeo­rologice prognozate, cultu­rile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Totodată, pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie ale plantelor, în special la începutul intervalului.

Specialiştii ANM menţionează că, în funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se va semnala răsărirea în proporţie de 80-100%, dar şi apariţia frunzei a treia (50-100%). Totodată, cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire, iar în toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie, se va continua stadiul de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere meteorologic, la începutul acestei săptămâni vremea intră treptat într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 12 grade Celsius, la scara întregii ţări, în timp ce minimele se vor încadra între -9 şi 7 grade Celsius. În aproape toată ţara sunt condiţii de producere a brumei şi a îngheţului superficial la sol.

Din punct de vedere al precipi­ta­ţiilor, meteorologii prognozează ploaie, lapoviţă şi ninsoare în majoritatea regiu­nilor agricole, mai însemnate can­titativ în primele zile ale interva­lului. În acelaşi timp, local, se vor sem­nala intensificări temporare ale vân­tului.