Resursa vitală a Pământului, în pericol


Desemnarea unei anumite date care să fie dedicată APEI demons­trează că această sursă planetară vitală preocupă în măsură covârşi­toare nu numai statele, ci şi orga­nis­mele internaţionale cele mai înalte care nu au voie să ignore problemele tot mai grave apărute în calea lumii. A devenit de notorietate faptul că, astăzi, aproape un miliard şi jumătate de locuitori nu au acces la apa in­dis­pensabilă vieţii, iar zone întinse sunt în iminent pericol de deşertificare.

În cazul ţării noastre, semnalul legat de imperativele gospodăririi surselor de apă a fost tras cu aproape 10 ani în urmă, după ce Comisia Europeană a adoptat Directiva Cadru Apa nr.60/2000. Prin varii forme şi mijloace s-a acţionat pe linia cultivării unor deprinderi sănătoase care să schimbe comportamentul individual în direcţia protejării şi conservării apei pe fondul abordării şi aplicării unor politici durabile în acest domeniu. Era necesar să se intervină având în vedere că resursele de apă ale României sunt relativ sărace şi neuniform distribuite în teritoriu.

Peste această situaţie se supra­pun sursele de poluare, inclusiv sau mai ales din agricultură, iar impactul acestora asupra apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice a devenit un mare risc.

Potrivit unui studiu al Admi­nis­traţiei Naţionale Apele Române, mai mult de jumătate din suprafaţa ţării este vulnerabilă la poluarea cu nitraţi. Or, pentru ca apa din pânza freatică să nu mai fie poluată, România ar tre­bui să investească cel puţin 1,8 mili­arde euro. Este ştiut faptul că teh­no­logiile actuale pentru îndepărtarea din sol a nitraţilor este foarte costisi­toare. Noi, aici în Vâlcea, a trebuit să fa­cem mari eforturi financiare în acest sens pen­tru un proiect implementat în co­muna Mihăeşti cu fonduri alocate de la Banca Mondială. Important este că, la nivelul localităţii, prin amena­jarea unei platforme centrale pentru depo­zi­tarea dejecţiilor animaliere, pre­cum şi a altor 150 platforme indi­vi­duale, gos­podăreşti, am reuşit să rezolvăm pro­blemele acutizate în zonă. Este nu­mai un început. Avem un program de perspectivă mult mai amplu, pe eta­pe, localităţi şi zone pe baza că­ruia vom urmări cu maximă atenţie să păstrăm curate şi pe lungă perioadă toate sursele de apă ale judeţului.

dr. ing. ION CÎLEA,

preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea