Reprezentanții CEZ confirmă: Vâlcea nu se află în topul județelor în care se fură energia electrică


Prin intermediul unui comunicat de presă, oficialii CEZ fac publice câteva informații foarte interesante legate de comportamentul consumatorilor de energie electrică din zona Olteniei și Muntenia de vest. Concret, aflăm că sustragerea energiei electrice pentru a reduce costurile vine la pachet cu expunerea la pericole grave cum ar fi incendii și pierderi de vieți omenești. Mai mult decât atât, sustragerea de energie electrică reprezintă infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Din aceste informații, aflăm că, în Vâlcea, consumatorii încearcă destul de rar să fure energie electrică. Din cele șapte județe în care operează compania CEZ, Vâlcea se află pe locul șapte într-un top al sustragerilor de energie. Primele trei poziții sunt ocupate de Dolj – 363 cazuri, Argeș – 157 cazuri și Mehedinți – 87 cazuri. La polul opus, în Vâlcea (51 de cazuri) și Gorj (20 de cazuri) se regăsesc cei mai cuminți consumatori.

Câteva sfaturi utile de la reprezentanții CEZ

Printre principalele motive ale celor care aleg să sustragă energie electrică prin diverse metode se află consumul foarte mare la energia electrică și, implicit, costurile aferente. O gestionare mai bună a cheltuielilor poate începe cu o estimare corectă a energiei electrice consumate, dar și prin aplicarea celor mai bune sfaturi pentru reducerea acestui consum.
Televizorul este aparatul care nu este niciodată scos din priza și care consumă anual aproximativ 48 kWh doar în stand-by. Dacă pleci dimineața de acasă și te întorci seara târziu sau pleci în vacanță pentru mai multe zile, este recomandat să scoți televizorul din priză. Dacă planifici să cumperi un nou aparat, gândește-te că noul tău televizor va sta în casa ta aproximativ un deceniu, de aceea ar fi bine să alegi unul eficient.
În multe case, centrala e numără printre cele mai costisitoare aparate când vine vorba de consumul de energie. Dacă nu ai încă un termostat conectat la centrală, atunci ar fi bine să iei în considerare această opțiune! Acesta te-ar ajuta să stabilești o temperatură optimă, astfel încât centrala să nu „muncească” mai mult decât este nevoie.
Frigiderul și congelatorul sunt cei mai importanți consumatori de energie electrică din gospodării. Împreună, dețin peste 35-45% din valoarea facturii de energie electrică, un frigider vechi consumând în plus până la 500 lei pe an.
La mașinile de spălat rufe, cea mai mare cantitate din energia utilizată în timpul spălării este folosită pentru încălzirea apei la temperatura solicitată de utilizator. De aceea, cel mai bun mod de a economisi energia este acela de a folosi apa la o temperatură de spălare nu foarte ridicată. Viteza de rotație a cuvei este, de asemenea, importantă pentru consumul de energie. De obicei, mașinile de spălat care au o viteză mai mare de rotație presupun și o alimentare cu apă mai rapidă, ducând la o reducere a energiei necesare pentru uscare.