Reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia, în vizită la Vâlcea • delegația venită de la Craiova a vizitat obiective dezvoltate cu bani europeni, amplasate în Drăgășani, Băile Govora, Călimănești și Băile Olănești


ARD1Miercuri şi joi, Marilena Alecu, şefa Departamentului Politici Regionale şi Comunicare din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia – însoţită de alţi câţiva specialişti din instituţie şi de reprezentanţii unor canale media din regiune – a vizitat patru localităţi vâlcene, în care s-au implementat proiecte cu finanţare europeană.
În prima zi, alături de primarul Cristian Nedelcu (foto centru) şi de viceprimarul Adrian Sanda, reprezentanţii ADR S-V Oltenia au vizitat Muzeul viei şi vinului, de la Drăgăşani, monument istoric reabilitat cu finanţare prin POR 2007-2013. Lucrările de recondiţionare a acestui important obiectiv turistic s-au realizat în perioada decembrie 2011 – mai 2013. Proiectul a avut o valoare totală de 5.260.004,87 lei, din care 3.410.136,58 lei au fost alocaţi prin FEDR. „Cei care vizitează acest muzeu, elevi, localnici, turişti, găsesc aici lucruri foarte interesante. Muzeul face parte din patrimoniul istoric şi cultural al oraşului. Este singura clădire cu ceas din Drăgăşani, care continuă şi azi să măsoare timpul. Acest muzeu trebuie să devină un motor pentru turismul zonei şi să deschidă noi perspective comerciale pentru Drăgăşani, pentru întreaga regiune. Ne ajută să promovăm vinurile de Drăgăşani ca brand de ţară şi, aşa cum aţi observat, avem standuri destinate producătorilor autohtoni de vinuri: Ştirbey, Crama Spârleni, Bauer, Casa de vinuri Iordache, Avincis etc.. Acest proiect înseamnă şi noi locuri de muncă şi, totodată, contribuie la păstrarea şi evidenţierea patrimoniului cultural. Construcţia muzeului este în stil arhitectonic neo-românesc, iar reabilitată, acum, face ca centrul oraşului să aibă o imagine mai frumoasă, mai atrăgătoare. Fără finanţare europeană, acest proiect nu se putea realiza. Nici altele, pentru că bugetul oraşului Drăgăşani este mic”, a făcut cunoscut Cristian Nedelcu, primarul municipiului Drăgăşani. Edilul a menţionat că, pe plan local, a implementat şi alte pro­iecte cu finanţare prin POR 2007-2013, printre acestea numărându-se centura ocolitoare a orașului (este în funcţiune de 2 ani), dar şi un centru multifuncţional pentru persoane vârstnice (finalizat anul trecut). „În acest moment, sunt încă patru proiecte în derulare şi sperăm ca până pe 31 decembrie 2015 să le încheiem fără probleme. Pentru Drăgăşani, Programul REGIO a fost foarte bun. Acum, aşteptăm liniile de finanţare pentru 2014-2020, pentru a continua atragerea de fonduri de la UE. Aşa cum aţi văzut, în momentul de faţă, la Drăgăşani, se continuă lucrările de modernizare a străzilor. Vreau să extind acest program, astfel încât nu doar zona centrală să-şi schimbe înfăţişarea. De aceea, vreau să găsesc soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă şi în zonele periferice. Iarăşi, la Drăgăşani, avem un spital de care din 2010 se ocupă primăria. Acolo, s-au făcut câteva investiţii, dar trebuie să continuăm ceea ce am început. În oraş, există un liceu tehnologic care, la fel, are nevoie de investiţii. Celălalt liceu a fost modernizat tot printr-un proiect european. Sunt multe alte obiective: încă o şcoală de modernizat, grădiniţele, să începem termoizolarea blocurilor, parcul industrial. Dar, repet, să vedem ce ne permit liniile de finanţare”, a completat primarul Cristian Nedelcu.
În expunerea sa, Marilena Alecu a precizat că Primăria Drăgăşani este unul dintre cei mai activi beneficiari de finanţări europene. „Domnul primar Nedelcu a depus şi realizat foarte multe proiecte. A vorbit doar des­pre câteva dintre acestea. Îl felicit pentru că, la primărie, a reuşit să-şi facă o echipă de specialişti capabili să elaboreze proiecte, să le imple­menteze cu succes. Domnul primar va putea realiza şi proiectele pe care le are în vedere pentru viitor. Liniile de finanţare pe care le aştep­tăm îi vor permite acest lucru”, a accentuat reprezentanta ADR S-V Oltenia.
În a doua parte a zilei de miercuri, delegaţia de la Craiova a vizitat Hotelul Palace Govora SPA, recondiţionat de Mihai Handolescu printr-un proiect cu finanţare europeană. De asemenea, specialiştii de la ADR au dorit să vadă rezultatele proiectului „Reabilitarea infrastructurii turistice a staţiunii balneare Băile Govora”, care a constat, printre altele, în amenajarea unei fântâni arteziene la intrarea în parc, realizarea aleilor către izvoarele minerale, dar şi a unui mini-amfiteatru în aer liber. Conform aceluiaşi proiect, s-a reconstruit chioşcul de muzică de lângă fostul cazinou, s-au realizat pasarele pietonale peste pârâul Hinţa şi, nu în ultimul rând, s-a amenajat un traseu de cură, care a cuprins şi refacerea drumului către Curături, pe o lungime de 1,377 km..
La Călimăneşti, reprezentanţii ADR şi ziariştii au vizitat un hotel de 3 stele, pe care firma Francexim l-a realizat reparând şi reamenajând un spaţiu comercial.
Joi, la Băile Olăneşti, au fost evidenţiate alte două proiecte de succes: „Extindere complex hotelier TISA, construire piscină şi amenajare teren – SC Omicron SRL” şi „Modernizare Hotel SELECT – Băile Olăneşti, în vederea diversificării şi creşterii calităţii serviciilor de turism”.