Remus Borza a trecut în Opoziție! Și dă-i, și luptă: „PSD-ul se duce la 20%!”


• fostului parlamentar ALDE îi place enorm să șocheze pentru a atrage atenția și o face din toate pozițiile politice posibile

Nici n-a trecut o lună de la despărțirea de alianța de guvernare PSD-ALDE și Remus Borza își întoarce veninul discursurilor împotriva foștilor colegi. Într-un interviu dat site-ului DC News, parlamentarul de Brașov își pulverizează efectiv aliații de odinioară cu vorbe grele, dar specifice. Dar cel mai mult își declară sentimentele pentru bugetari: „În ultimele zece zile, în fiecare zi avem variațiuni. De la 1 ianuarie, pe noul program de guvernare salariul minim trebuia să fie de 2.000 de lei, să explodeze de la 1.450 de lei, tocmai ce fusese majorat acum câteva luni, să urce la 2.000 de lei. Evident că e halucinant. Chiar și 1.450 de lei pun o presiune enormă pe mediul privat. Să știți că România funcționează datorită economiei private, datorită celor 3,7 milioane de salariați din mediul privat. Cei 1,2 milioane de bugetari sunt asistați. Ei generează servicii de proastă calitate, indiferent că mergi la spital sau școală”.
Remus Borza spune că are o părere bună despre Mihai Tudose, pentru că e un om energic, e un om asumat, e un om curajos. „Nu mi se pare corect ca Guvernul să se ducă în fiecare săptămână ca un elev silitor, să iasă în fața clasei, la dascăli, să dea raportul. Dar asta e detrimental și pentru PSD și pentru ALDE, pentru că, dacă acest Guvern va eșua, va eșua și PSD-ul. Nu o să aibă nicio scuză domnul Dragnea! (…) Dacă tu îi scoți la tablă în fiecare săptămână, trebuie să-ți asumi și eșecul guvernării. Dacă o să cadă Guvernul Tudose, evident și PSD-ul se duce-n 20%. Trebuie disociat actul guvernamen­tal de actul politic.” (…) „E nevoie de mai mult curaj, de mai multă asumare, de mai mult patriotism în politica românească. (…) E nevoie de un alt tip de conducere sau de leadership la ANAF. În primul rând, instituţia trebuie restructurată din temelii. Aici cred că trebuie să dăm şi putere sporită ANAF-ului pe mo­delul Garda de Finanţe din Italia (…) Şi la ANAF, fără să modifici cadrul legislativ, se poate colecta 32, 33 la sută. Anul ăsta e deja compromis, e terminat. Dar se pot lua măsuri de creştere a colectării în următoarele şase luni de zile, mai ales că avem o perioadă bună, e o conjunctură şi regională şi globală foarte bună”, a mai spus parlamentarul ALDE.

„Bugetarii? Niște asistați, plimbători de hârtii….”

În opinia lui Borza, productivi­tatea și eficiența muncii, mai ales în sectorul bugetar, nu a crescut. „Sta­tul e împietrit și marile instituții și sisteme publice nu sunt performan­te și eficiente și din cauza calității slabe a resursei umane. La stat, vorbim de 1,2 milioane de bugetari, a crescut foarte mult numărul bugetarilor în perioada 2007-2008. Statul e un prost angajator și un foarte generos angajator, plătește mult fără să ceară nimic la schimb. Foarte multă autosuficiență, foarte multă indolență și blazare, dar în primul rând foarte multă reticență la reformă și la schimbare. Sistemele astea nu vor putea fi schimbate, reformate, modernizate, indiferent ce cap luminat vor avea la nivelul ministerelor câtă vreme funcționă­rimea va rămâne aceeași. Funcțio­narul astăzi are o stabilitate mai mare decât o dă imunitatea unui parlamentar sau inamovibilitatea unui judecător. Trebuie să umblăm la această stabilitate a funcțio­narului pentru că trebuie să fie și el conștient că trebuie să livreze competență și performanță, nu doar să încaseze salarii nemeritate și nemuncite. Nu poți să te atingi de un funcționar, nici măcar să îl transferi de la o direcție la alta dacă el nu vrea. Și până la urmă indiferent cu ce strategii minunate o veni un ministru sau ce planuri pe cincinale sau pe 10-20 de ani sau ne-am asuma noi ca strategii naționale, câtă vreme ele sunt implementate de acest corp al funcționarilor care nu este reformat. (…) Cei 1,2 milioane de bugetari sunt asistați. Ei generează servicii de proastă calitate, indiferent că te duci la spital, indiferent că ești la școală sau stai la ghișeu în fața unui funcționar de la administrație. Noi în continuare scoatem, vorba unui clasic în viață «niște proști cu diplomă» (…) La stat vorbim despre 1,2 milioane de plimbători de hârtii”, a conchis Borza.