Regulile MADR pentru diversificarea culturilor


Diversificarea culturilor constă în existența a două sau mai multe culturi pe terenul arabil și se aplică de către fermierii care utilizează mai mult de 10 hectare de teren arabil. Această regulă trebuie respectată de către agricultorii care beneficiază de subvenții europene.
Potrivit responsabililor Direcției Agricole Vâlcea, În conformitate cu art. 18, alin. (2) din OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare, „cultura” înseamnă oricare dintre următoarele: o cultură a oricăruia dintre genurile definite în clasificarea botanică a culturilor; un teren lăsat pârloagă; iarba sau alte plante furajere erbacee; culturile de toamnă și cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar dacă aparțin aceluiași gen.
În funcție de numărul de hectare de teren arabil condițiile de diversificare sunt prezentate după cum urmează: fermierul trebuie să asigure cel puțin două culturi diferite dacă utilizează suprafețe de teren arabil cuprinse între 10 și 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75% din terenul arabil; fermierul trebuie să asigure cel puțin trei culturi diferite dacă utilizează suprafețe de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95% din terenul arabil; în situația în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarbă sau alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura preponderentă de pe restul suprafeței arabile trebuie să ocupe maxim 75% din terenul arabil rămas.

Informații suplimentare

Exploatațiile sunt exceptate de la diversificarea culturilor în cazul in care: au teren arabil mai puțin de 10 ha; practică agricultura ecologică – numai terenul arabil utilizat pentru producția ecologică este exceptat de la diversificare; întreaga suprafață este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție; peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 ha; peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee sau pentru culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 ha; peste 50% din suprafața arabilă declarată în anul de cerere curent nu a fost declarată de fermier în cererea sa unică de plată din anul anterior și în cazul în care, pe baza unei comparații geospațiale a parcelelor solicitate în cererea unică de plată din anul curent, se constată că întregul teren arabil este cultivat cu o cultură diferită față de cea din anul calendaristic anterior; plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, „plata pentru înverzire”, se acordă fermierilor care aplică practicile prevăzute mai sus în funcție de specificul exploatației și/sau structura culturilor.