Regal literar la Râmnic sau metafora cuvântului scris (II)


Cum am mai scris, prima ediție a Festivalului Cărții la Râmnic, a cărui panglică inaugurală a fost tăiată în dimineața zilei de 14 mai 2014 – și a durat până duminică, 18 mai, după-amiază, s-a distins printr-un maraton de evenimente. Au fost cinci zile pline cu manifestări, în prim-plan fiind lansările de carte și sesiunile de autografe. În ediția de luni a „Curierului de Vâlcea”, am scris despre lansările de carte, în prezența autorilor, de la Palatul Copiilor și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, de la Colegiul Național Economic și Seminarul Teologic, dar și de la Teatrul Ariel – sala mică din Zăvoi. În fața unui public numeros, copii, tineri și vârstnici, iubitori de lectură, s-au aflat scriitori din țară, dar și de peste hotare. Aș dori să continui cu o altă serie de lansări, pentru că, așa cum scriam și în ediția precedentă a ziarului, în ciuda timpului nefavorabil, pe parcursul zilelor târgului de carte de la Râmnic, s-a înregistrat un adevărat regal literar, fiind lansate aproape 50 de volume, dintre cele mai noi, apărute la edituri importante din țară. Directorul editurii bucureștene Betta, Nicolae Roșu, a prezentat o serie de cărți de mare interes pentru cititori: „Manifestul ludic” și „Legea junglei”, ambele de Emil Lungeanu. Editura Betta s-a mai făcut cunoscută în cadrul Festivalului Cărții de la Râmnic și cu alte volume de mare interes: „Eliza Roha – polivalența romanului și vocile feminității” de Aureliu Goci, carte prezentată de Emil Lungeanu, și romanul „Zborul”, de Eliza Roha. 

Cu un program bogat de lansări s-a prezentat și Editura „Singur” din Târgoviște, reprezentată la Rm. Vâlcea de poeta Emilia Dănescu, autoarea volumelor de versuri „Recurs la memoria nopții” și „Zestrea toamnei”, aflate pe stand și prezentate chiar de Mihai Antonescu, un reputat prozator bucureștean, al cărui roman „Marianty” a stârnit viu interes din partea vizitatorilor. De altfel, ca și celelalte proiecte prezentate de editură: Scriitori români în manuscris („Caietul albastru” de Ștefan Doru Dăncuș și „Caietul roșu” de Camelia Iuliana Radu). Mihai Antonescu a stârnit interesul auditoriului și prin prezentarea unui proiect inedit al editurii „O altfel de istorie a literaturii române contemporane”, o colecție de lungă durată, din care au apărut până în prezent trei volume. 

Editura bucureșteană eLiteratura, condusă de poetul Vasile Poenaru, a avut succes la târgul de carte de la Râmnic prin câteva cărți bine cotate de cititori, după numărul exemplarelor vândute. Aș aminti doar trei dintre acestea: 1. „Dansând pe Gange”, autoare redutabila prozatoare clujeancă Hanna Bota. Romanul a apărut simultan în ediţie digitală şi pe hârtie. Pe scurt, un subiect incitant: o tânără muziciană din România se descoperă pe sine prin iubire, călătorind în spaţiul exotic, plin de mister şi miracole, al Indiei; 2. „Dincolo de cer”, roman de debut al liceencei din Drăgășani Ioana Șooș, apreciat ca „un debut excepțional” de scriitorul Doru Moțoc. Alina Trașcă remarca în legătură cu debutul tinerei romanciere:  „Ioana Șooș e încă o copilă, are 19 ani și locuiește în Drăgășani, orașul care poartă urma pașilor lui Gib Mihăescu. Asemănată cu Cella Serghi, noi drăgășănenii o considerăm predecesoare a lui Gib Mihăescu”; 3. „Mătura de pelin” carte de memorii de Ion Andreiță, o antologie de proză bună, povestiri reale, scrise cu nerv, care îl apropie pe autor de marii scriitori ai genului.

Alte cărți, lansate în ultima zi a Festivalului Cărții la Râmnic, duminică dimineața, 18 mai, în Piața „Mircea cel Bătrân”, sub genericul: „Scriitorii la stand & Sesiune de autografe”: Eliza Roha: volumul de eseuri Am cunoscut câțiva contemporani, prezentat de criticul literar Aureliu Goci; Ion Predescu: volumul Cezar Baltag, conceptul și privirea, prezentat de Doru Moțoc și de prof. Alina Petcu; Gh. Puiu Răducan: Oameni și viața mea, carte prezentată de 

Nicolae Melinescu; Ioan Barbu: Vulturul albastru. Ediția acestui roman în limba italiană – L’aquila blu (traducere Laura Georgiana

Preda – a fost prezentată la Târgul Internațional de Carte de la Torino (8-12 mai 2014). La standul Editurii „Antim Ivireanul” romanul a fost prezentat de scriitorul Florentin Popescu; romanrele lui Mihai Vișoiu: Scârba, Campionul învinșilor și Viață cu lupi, bani și moarte au fost prezentate de Ioan Barbu; Ioan St. Lazăr: Tânărul Anania. Îngerul cu barbă, carte prezentată de Ion Predescu, Ion Soare și Pr. Nicolae State-Burluși; Prof. univ. dr. Anca Sârghie, de la Universitatea ”Alma Mater” din Sibiu, a prezentat, în prezența autoarei, romanul „Răscrucea” de Adi Travadi. O carte a tranziției postdecembriste scris de  un destin literar pe alocuri dramatic și chiar spectaculos, Adi Travadi fiind rusoaică de origine, care s-a dedicat scrisului în limba română la vârsta deplinei maturități, „nutrindu-și romanele din experiențele propriei biografii, proiectate pe canavaua unei jumătăți de secol european”

Am spicuit doar câteva din lansările cărților apărute la edituri din București, Cluj-Napoca, Pitești; Iași, Târgoviște, Sibiu, Alba Iulia.sau Râmnicu Vâlcea. A fost, într-adevăr, un adevărat regal al cărții bune, de interes pentru cititorul de azi și de mâine. 

                         Conf. univ. dr. Remus Grigorescu,

    directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” – Vâlcea