Redescoperirea tradițiilor populare prin Serviciul European de Voluntariat


În 9 septembrie 2015, Asociația Tinerilor Formatori pentru Promovarea Dezvoltării Rurale a lansat ,la Biblioteca Județeană”Antim Ivireanul”, un nou proiect de voluntariat. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +,Mobilități ale tinerilor,Serviciul European de Voluntariat. Acest proiect inovativ,facilitează participarea a patru voluntari din Spania, Portugalia și Turcia la un stagiu de voluntariat, cu o durată de 12 luni. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Satului Bujoreni și își propune să redescopere prin intermediul metodelor de educație non-formale tradițiile populare și totodată să promoveze tradițiile populare în rândul tinerilor,oferindu-le alternative la petrecerea timpului liber. La conferința de lansare a proiectului, au participat în jur de 65 de tineri,lideri de tineret,lucrători de tineret,reprezentanți ai autorităților locale dar și profesori și educatori din județul Vâlcea. Evenimentul a fost un bun prilej de a afla noutăți despre programul Erasmus + si despre proiectele de tineret. Proiectul “Discovering the local traditions through storytelling” dorește să promoveze învățarea interculturală în rândul tinerilor prin re-descoperirea tradițiilor populare. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: participarea unui număr de 4 voluntari cu oportunități reduse la un stagiu SEV,care pune în prim plan educația non-formală;promovarea dialogului intercultural prin metode de educație non-formale punându-se accent pe metoda storytelling;consolidarea cooperării la nivelul parteneriatului,între organizații de tineret interesate în promovarea educației non-formale în rândul tinerilor cu oportunități reduse;creșterea solidarității în rândul tinerilor participanți la proiect; promovarea incluziunii sociale prin participarea a patru tineri șomeri la activitățile proiectului și prin organizarea de activități de tineret dedicate tinerilor șomeri.
Principalele activități ce vor fi implementate în cadrul proiectului vor fi:promovarea tradițiilor populare a meseriilor tradiționale în cadrul Muzeului Satului Bujoreni,folosind o serie de metode de educație non-formale,în special metoda”storytelling”; inițierea de campanii media cu ajutorul metodelor de educație non-formale,campanii ce vor promova tradițiile populare; inițierea unei campanii media pentru creșterea numărului donatorilor de sânge; organizarea de ateliere de lucru în școli rurale,pentru promovarea tradițiilor populare; organizarea de seminarii,dezbateri,întâlniri cu factori de decizie,unde pe lângă promovarea tradițiilor populare ca formă de învățare ,va fi promovat și programul Erasmus+.
Proiectul va fi implementat folosind metodologia”learning by doing” punându-se un mare accent pe metodele de educație non-formale.