„RABLA” 2013, gata de start


• după încă o lună de întârziere, programul de înnoire a Parcului naţional auto demarează din 15 mai
 

Scopul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional este diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor şi a autoutilitarelor uşoare vechi, proprietate a persoanelor fizice / juridice române, cu nivel de poluare ridicat. Poate beneficia de program proprietarul unui autoturism sau o persoană juridică română care intenţionează să dobândească de la proprietar tichetul valoric şi documentele aferente în vederea achiziţionării unui autovehicul nou.

În centrul activităţii subvenţionate stă achiziţionarea unei maşini noi. Nici până acum, nu se cunosc exact resursele financiare de care va dispune Administraţia Fondului de Mediu, dar bugetul va fi comparabil cu cel de anul precedent. Pentru ultima sesiune a programului, desfăşurată anul trecut, s-a prevăzut un buget de 57 milioane lei, sumă suficientă pentru scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme vechi. Beneficiarii au posibi­litatea să obţină şi să utilizeze un singur voucher pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Până anul trecut, se puteau folosi până la 3 tichete valorice.

Suma de 1.500 de euro (2.000 de euro pentru autoturismele electrice), de care va beneficia cetăţeanul înscris în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, va fi virată din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu direct operatorului economic, de la care cetăţeanul va achiziţiona noul autoturism. De asemenea, pentru a beneficia de prima de casare, proprietarul trebuie să fi deţinut autoturismul o perioadă de cel puţin un an.

Cum se obţine subvenţia?  Persoana fizică se va prezenta cu autovehiculul uzat la unul dintre operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare a autovehiculelor scoase din uz (REMAT), conform listei publicate pe pagina de internet a AFM. Proprietarul trebuie să prezinte documentele prevăzute, adică actul de identitate, certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, în original şi copie legalizată. Colectorul certifică exemplarul în copie “Conform cu originalul” şi restituie proprietarului exemplarul original. Copiile documentelor rămân spre păstrare şi arhivare la colector. După verificarea tuturor documentelor şi a stării autovehiculului prezentat pentru casare, colectorul eliberează proprietarului certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, împreună cu tichetul în valoare de 1.500 de euro.

Proprietarul trebui să se prezinte la Serviciul de înmatriculări pe raza căruia este înscris în circulaţie autovehiculul uzat, în vederea radierii pentru ca apoi  să  se înscrie la unul dintre producătorii validaţi de AFM. Lista acestor producători se regăseşte pe site-ul AFM (www.afm.ro). După constatarea îndeplinirii condiţiilor de participare la Program şi a concordanţei datelor cuprinse în documentele prezentate, producătorul validat eliberează proprietarului nota de înscriere. În baza acesteia, proprietarul îşi achiziţionează autovehiculul nou. În cazul finanţării în baza unui contract de leasing financiar, factura va cuprinde şi datele de identificare a societăţii de leasing.

Pentru identificarea exactă a calităţii persoanei care predă autovehiculul uzat spre casare, colectorul poate solicita, după caz, şi următoarele documente: certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimba­rea/modificarea numelui şi/sau prenumelui, eliberat de autoritatea competentă; actul care atestă schimba­rea/modificarea adresei de domiciliu sau de reşedinţă; certificatul de moştenitor (Atunci când certificatul de moştenitor atestă existenţa mai multor moştenitori, este necesară procură notarială prin care persoana ce se prezintă în vederea predării spre casare a autovehiculului uzat este împuternicită să acţioneze şi să încheie acte juridice în numele şi pe seama tuturor co-moştenitorilor în cadrul programului, pentru predarea spre casare a autovehiculului uzat şi obţinerea tichetului valoric, radierea autovehiculului uzat din evidenţa circulaţiei, înscrierea la un producător validat şi achiziţionarea autovehiculului nou.

Documentele necesare pentru obţinerea cer­tificatului de radiere: certificatul de înmatriculare şi  certificatul de distrugere a autovehiculului uzat. Documentele trebuie prezentate în original şi copie legalizată.

Documente necesare pentru persoane fizice pentru a intra în program şi care trebuie prezentate odată cu autovehiculul ce urmează a fi casat: actul care îi atestă identitatea, precum şi domiciliul sau reşedinţa în România, eliberat de către autorităţile române, în termen de valabilitate, în original şi copie; certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată; cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, în original şi în copie legalizată; actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care, din certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat, în original.

Programul se lansează pe 15 mai.