Proiect pentru dezvoltarea orizontului de cunoaştere al elevilor


În perioada 14-30 august 2013, Memorialul Nicolae Bălcescu în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret Vâlcea organizează seria de conferinţe „Educaţie şi patriotism”, care sunt la ediţia a V-a, desfăşurate în cadrul  Taberelor de Agrement de la Căciulata şi Cozia.

Dezvoltarea orizontului de cunoaştere al elevilor trebuie să cuprindă toate disciplinele de învăţământ şi toţi factorii educaţionali implicaţi în procesul instructiv-educativ. Istoria ca disciplină, prin excelenţă de cultură generală, are un important rol deosebit pentru orice tânăr, indiferent ce profesie sau meserie va urma. Cunoscând istoria, elevii învaţă să respecte trecutul, să preţuiască realizările prezentului, să se pregătească temeinic pentru a reuşi la rândul lor să se angajeze conştient în uriaşul efort de consolidare a societăţii româneşti contemporane.

În acest context, muzeul are un rol extrem de important, fiind o instituţie păstrătoare şi purtătoare în timp a unor inestimabile valori de patrimoniu cultural. Astfel printr-un parteneriat între Memorialul Nicolae Bălcescu şi Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret – Vâlcea se urmăreşte cunoaşterea valorilor promovate de către mişcarea paşoptistă care a punctat definitoriu istoria României. Obiectul convenţiei de parteneriat este, în esenţă, promovarea cunoaşterii istoriei ţării şi a familiei Bălcescu. De asemenea, se au în vedere cunoaşterea şi însuşirea alternativelor de organizare şi petrecere a timpului liber; cunoaşterea trecutului istoric, punându-se accent pe istoria familiei Bălcescu şi evenimentele generaţiei paşoptiste şi atragerea elevilor în activităţi de promovare şi protejare a patrimoniului cultural naţional.

Temele care se vor discuta la aceste conferinţe sunt „Nicolae Bălcescu – pelerin prin Europa”, prezintă Ionuţ SĂRARU – muzeograf; „Prezentarea expoziţiei de bază”, prezintă Gheorghe MONEA – muzeograf; „Prezentarea ofertei culturale”, prezintă Valentin Hănulescu – muzeograf.

Informaţiile ne-au fost oferite de Ionuţ Săraru, muzeograf al Memorialul Nicolae Bălcescu.