Proiect legislativ pentru apicultori


Camera Deputaţilor lucrează la modificarea textului din legea crescătorilor de albine, ceea ce ar aduce noi obligații fermierilor: utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi erbicidelor.
Agricultorii şi pomicultorii trebuie să anunțe apicultorii cu cel puțin 72 de ore înainte de stropirile efectuate de aceştia şi să aducă la cunoştința crescătorilor de albine din zonă soluțiile cu care stropesc precum şi gradul de toxicitate al acestora. Mai mult, agricultorii vor avea obligația ca lucrările de stropire să nu dureze mai mult de 48 de ore şi să se utilizeze în această operațiune substanțe omologate de lege, cu un grad minim de toxicitate. În plus, în cazul în care un apicultor face sesizare către instituțiile abilitate ale statului, cum ar fi Garda de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară şi Siguranța Alimentelor, la solicitarea crescătorului de albine trebuie să se ia probe din soluția cu care se stropeşte în prezența lui pentru a fi duse la laboratorul de toxicologie, plata fiind suportată de apicultor.
În propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 89 (r1)/1998– Legea apiculturii, inițiatorii susțin că vor să impună aceste reglementări deoarece apicultura noastră şi a multor țări europene se confruntă cu patologia specifică albinelor, cât şi cu efectele nocive determinate de poluarea mediului natural ca urmare a industrializării. “Pe fondul natural agresat de substanțe poluante ca: pesticide, noxe industriale şi elemente radioactive, viața coloniilor de albine are mult de suferit. Intoxicațiile acute şi cronice ale albinelor reprezintă una din problemele majore ale apiculturii şi economiei apicole, pagubele provocate anual de intoxicații fiind însemnate”, au susținut inițiatorii propunerii legislative.
În opinia acestora, cele mai grave intoxicații sunt determinate de pesticide ca urmare a efectuării unor tratamente fitosanitare la culturile din plante melifere sau alte culturi aflate în apropierea vetrei de cules, urmate apoi de noxele industriale, rutiere, detergenți şi ploi acide. De asemenea, deputații susțin că intoxicațiile albinelor nu se tratează, ci se previn.