Proiect de 25.000 de euro, în derulare la Biblioteca Județeană


• acesta se va încheia în vara anului 2018 și va aduce multiple beneficii culturii vâlcene

Începând de luna trecută, Secția de Carte în limbi străine din cadrul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, împreună cu parteneri din două țări nordice, Danemarca și Norvegia în speță, a primit finanțare pentru implementarea unui proiect european. Fondurile europene, în cuantum de 25.000 de euro, sunt foarte importante pentru reprezentanții Bibliotecii Județene Vâlcea, aceștia urmând să dezvolte un domeniu mult prea puțin promovat în România: literatura digitală.

Descrierea proiectului

Fondurile europene primite de către Secția Carte în limbi străine a bibliotecii vor fin direcționate spre proiectul „Turn on literature” (TOL) cu motto-ul „Rolul bibliotecilor în atragerea publicului spre literatura digitală”. Finanțarea va fi asigurată prin Programul „Europa creativă”, Sub-Programul Cultură „Sprijin pentru proiectele de cooperare europeană”. Partenerii bibliotecarilor vâlceni pentru dezvoltarea acestui proiect sunt „Roskilde Bibliotekerne” – Danemarca și „Bergen Offentlige Bibliotek” – Norvegia.

Ce se va întâmpla de-a lungul celor doi ani de proiect?

Reprezentanții Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea ne-au oferit mai multe informații despre modul în care va decurge acest proiect. Găsiți aceste detalii în rândurile de mai jos:
„Cum pot bibliotecile promova cel mai bine literatura digitală? Obiectivul proiectului Turn on literature este de a găsi soluții la această întrebare. Partenerii vor aborda domeniul literaturii digitale, prin utilizarea de platforme literare, expoziții şi ateliere de lucru în România, Danemarca şi Norvegia. Parteneriatul se va baza pe oportunităţile pe care le oferă literatura digitală de a creşte numărul de utilizatori şi de a repoziționa biblioteca, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor utilizatorilor moderni, într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Grupurile ţintă vor fi tinerii şi cititorii de carte tradiţională. Literatura digitală este un domeniu în curs de dezvoltare prin care autorii combină limbajul literar cu dispozitivele digitale (cum ar fi calculatoarele, tabletele, telefoanele inteligente, platforme digitale, softurile etc.) pentru a crea o literatură modernă. Cei trei parteneri vor lucra împreună cu scriitori şi autori din ţările menţionate, în scopul de a crea opere de literatură digitală, iar acestea vor fi prezentate şi expuse în bibliotecile implicate în proiect, dar şi în diferite alte ţări ale Europei. Activităţile cuprinse în acest proiect se vor derula pe parcursul a doi ani: iunie 2016 – iunie 2018”.