Producţia industrială a crescut cu 6,3%, în primele 11 luni din 2011


muncitori3Producţia industrială a crescut, ca serie brută, în primele 11 luni din 2011, cu 6,3%, cel mai important trend ascendent, de plus 6,4%, fiind consemnat în industria prelucrătoare, arată datele provizorii publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

În intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, producţia industrială s-a majorat, ca serie brută, cu 6,3%, datorită creşterii tuturor sectoarelor industriale. Pe prima poziţie s-a clasat industria prelucrătoare, cu o creştere de 6,4%, urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,3%) şi industria extractivă (+4,7%).

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri, după cum urmează: industria bunurilor intermediare (+11,1%), industria bunurilor de capital (+6,6%), industria energetică (+4,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,1%).  Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 11 luni din anul anterior, producţia industrială a crescut cu 6,6% faţă de acelaşi interval din 2010. În topul primelor trei sectoare industriale, care au avut creşteri importante, se clasează industria prelucrătoare (+6,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,2%) şi industria extractivă (+4,8%).

Totodată, pe marile grupe industriale, industria bunurilor intermediare a înregistrat o majorare de 11,2%, urmată de industria bunurilor de capital (+7,7%), industria energetică (+4,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,4%).

Potrivit datelor INS, la nivelul lunii noiembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 4,3%. Cea mai mare majorare a fost consemnată la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14%), urmată de industria prelucrătoare (+3,4%). La polul opus, s-a situat industria extractivă, cu o scădere de 1,2%. Din datele comparative lunare reiese faptul că în penultima lună din 2011, comparativ cu octombrie acelaşi an, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 2,2%, ca urmare a creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+10,2%) şi a industriei prelucrătoare (+1,3%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,7%.

În funcţie de grupele industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria energetică (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,6%) şi industria bunu­rilor de capital (+2,9%). Industria bunurilor intermediare s-a diminuat cu 2,1%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în noiembrie 2011, faţă de luna precedentă din acelaşi an, cu 0,3%, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,8%). La capitolul scăderi, au apărut industria prelucrătoare (-0,1%) şi industria extractivă (-2%).  Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de uz curent (+1%), industria bunurilor de capital (+0,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică (+0,8% fiecare), în timp ce industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,6%.

Producţia industrială a crescut, în noiembrie 2011, comparativ cu aceeaşi lună din 2010, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,3%, respectiv cu 3,2%.  Cercetarea INS este de tip selectiv, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 92,69% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele sau colectat de la circa 8.600 operatori economici cu activitate principală industrială. Eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/-3%.