Procent incredibil scos de Direcţia Agricolă pentru minimis-ul de secetă


BADELE_FLOREL• 10.347 cereri de sprijin pentru 20.908 ha teren arabil, un procent de peste 95% reprezintă rodul efortului echipei lui Florel Bădele în ultimele săptămâni

Condiţiile atmosferice din acest an au creat o situaţie mai mult decât dificilă în agricultura judeţului nostru. Permanent a existat o comunicare între Di­rec­ţia pentru Agricultură Vâlcea şi conducerea Mi­nis­terului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin infor­mări repetate asupra fenomenelor din agricultură şi prin centralizarea unor date referitoare la aceste suprafețe afectate de secetă.

Vreme de un an, s-au repetat fenomene meteo­ro­logice care au afectat puternic producţia agricolă din toată ţara. Amintim că, în toamna anului 2011, fe­nomenul de secetă prelungită a îngreunat pregă­tirea solului şi însămânţările din această perioadă. În iarnă au fost căderi masive de zăpadă care au distrus solarii şi sere, dar efectul cel mai puternic asu­pra producţiei agricole a fost cel al secetei pre­lun­gite din vara şi toamna acestui an.

Potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările conti­nentului şi, în acest sens, Guvernul a solicitat ca Mi­nisterul Agriculturii să înceapă procedurile de spriji­nire a fermierilor. Ministerul a înţeles că seceta va apăsa greu pe umerii fermierilor şi a propus o serie de măsuri pentru combaterea efectelor aces­teia şi pentru stimularea sectorului agricol. Măsurile au fost făcute cunoscute şi reprezentanţilor fermierilor, unele fiind agreate, altele modificate, pentru a se potrivi cu nevoile producătorilor afectaţi de seceta din toamna anului trecut şi din această vară.

Prima măsură a fost acordarea ajutorului de mi­ni­mis pentru cât mai mulţi fermieri, pentru culturile calamitate, măsură prin care erau vizaţi producătorii agricoli din sectorul vegetal care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 sau în primăvara acestui an, indiferent dacă sunt înregistraţi în sistemul APIA, primind plata pe supra­faţă, sau nu sunt înregistraţi.

Astfel, toți agricultorii care au avut de suferit în urma calamităților au putut beneficia de un sprijin financiar acordat conform Hotărârii Guvernului nr. 897/2012 privind schema „Ajutoare de minimis pen­tru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011 – 2012 asupra cultu­­­ri­lor agricole”, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Pentru că nevoile producătorilor agricoli erau urgente, într-un timp destul de scurt, sprijinul financiar trebuie să ajungă la fermieri. În mai puţin de o lună, fiecare direcţie judeţeană agri­colă trebuia să primească toate cererile.

Astfel, Direcţia pentru Agricultură Vâlcea a orga­nizat în fiecare subcentru APIA din judeţ echipe pentru primirea, verificarea şi aprobarea cererilor. Un sprijin deosebit a fost acordat de funcţionarii publici din cadrul subcentrelor APIA Vâlcea care, în timp util, eliberau producătorilor agricoli copia cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, document ce însoţea cererea principală. În desfă­şu­rarea unei asemenea acţiuni s-a implicat Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea, solicitând sprijinul or­­ga­nelor administraţiei locale în primirea acestor ce­reri şi în eliberarea adeverinţei care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra tere­nului în cauză. Au fost create, astfel, condiţiile opti­me pentru a fi depuse 10.347 cereri de sprijin pentru 20.908 ha teren arabil, realizându-se un procent de peste 95% din totalul potenţialilor depunători. Plăţile se vor face începând cu data de 1 noiembrie 2012, în ordinea depunerii cererilor de sprijin. Direcţia pentru Agricultură Vâlcea are în contul deja jumă­­tate din suma necesară acestor plăţi. Direc­torul Exe­­­cutiv al Direcţiei pentru Agricultură Vâlcea, Florel Bădele, mulţumeşte şi pe această cale tuturor factorilor implicaţi în susţinerea acestei acţiuni. Aceas­­ta a fost doar prima dintr-un set de măsuri propuse de Ministerul Agriculturii şi Dezvol­tării Rurale menite să limiteze, efectele pe care seceta le-a creat în agricultura românească.