Probleme cu apa potabilă în Vâlcea


• primarii, sancționați pentru dezinfecția incorectă
• 105 probe necorespunzătoare și sancțiuni pe măsură • amenzile plătite, deficiențele remediate

Anul trecut, reprezentanții DSP Vâlcea au supravegheat, prin probe de laborator, calitatea apei potabile. Potrivit datelor furnizate de către medicul șef al instituției, dr. Luminița Apostolescu (foto), din Râmnic au fost prelevate 332 de probe din care șapte au ieșit necorespunzătoare. „Este vorba despre parametrii fierului. Nu erau în regulă. Nu au fost cazuri de îmbolnăviri. Toate problemele au fost remediate. I-am transmis operatorului de apă și a făcut intervenții în rețeaua din zonele respective. Defecțiunile au fost remediate. Totul se face cu transmitere de procese verbale de spălare a rețelelor din zonele afectate”, a declarat, pentru ziarul nostru, dr. Apostolescu.
Analiza probelor de apă este suportată de către Apavil, operatorul regional de apă. Pentru sistemele mici de alimentare cu apă din județ, au fost recoltate probe din peste 56 de sisteme publice, provenind din peste jumătate din localitățile județului. Mai precis, s-au luat 449 de probe din care 105 au fost neconforme. Cauza principală: neefectuarea corectă a dezinfecției apei potabile. Au fost aplicate 12 sancțiuni. „În general, amenzile s-au îndreptat către primării. Valorile sunt cuprinse între 500 și 2.000 lei. La cât au plătit primarii, era și normal să fie remediate și deficiențele. În plus, noi facem controale pentru a constata dacă s-au îndreptat lucrurile”, a mai precizat medicul șef DSP Vâlcea, Luminița Apostolescu.
Localitățile unde dezinfecția nu s-a făcut ca la carte sunt: Alunu, Amărăști, Bărbătești, Lădești, Lăpușata, Pietrari, Stroești, Sutești, Tomșani, Zătreni, Berislăvești. La polul opus, se află Racovița, comuna unde apa potabilă este curată, nu are nevoie de efectuarea dezinfecției, fiind apă de munte.