Pro Memoria Marea lecție a luptei pentru redarea demnității milioanelor de victime ale gulagurilor comuniste


2Am avut onoarea să fiu invitat, săptămâna trecută, în „Orașul lalelelor”, care a găzduit, timp de trei zile (25 – 27 septembrie 2015), Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”, eveniment de anvergură inițiat în 2001 de Fundația Culturală MEMORIA – Filiala Argeș. La cârma Simpozionului aflându-se un reputat om de știință și strălucit organizator, prof. univ. dr. ing. ILIE POPA,  inima care a pulsat viață acestei prestigioase manifestări de-a lungul unui deceniu și jumătate, an de an au avut posibilitatea să se reunească la Pitești – oraș cunoscut în țară și în lume ca loc al criminalului experiment „REEDUCARE PRIN TORTURĂ” – supraviețuitori ai holocaustului roșu, membri ai familiilor acestora, cercetători în istorie, oameni de cultură de diverse profesii, scriitori și jurnaliști, studenți și elevi ș.a. – oameni de bună credință, străpunși de idealul dreptății, spre cinstirea memoriei milioanelor de victime ale ciumei roșii și pentru a prezenta opiniei publice din România și de peste hotare crimele abominabile din închisorile și lagărele de muncă forțată din perioada comunistă, din deportări și gulagurile staliniste, unde tortura și metodele așa-zise „de reeducare” ajunseseră la intensitate paroxistică.
La festivitatea de deschidere, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei municipiului Pitești, în cadrul unor vibrante alocuțiuni, încărcate de idei valoroase, au adresat participanților câte un călduros salut din partea organizatorilor – Fundația Culturală Memoria Argeș, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Muzeul Județean Argeș, Primăria Pitești, Fundația Română pentru Democrație, Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, Universitatea de Stat Chișinău – ,  a instituțiilor sau organizațiilor pe care le reprezintă: prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, viceprimarul Laurențiu Zidaru (Primăria Pitești), prof. univ. dr. Emil Constantinescu (fost președinte al României, președintele Fundației Române pentru Democrație), Sergiu George Rizescu (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Filiala Argeș), prof. univ. Vasile Șoimaru (Chișinău), Prof. Ion Iovcev (Tiraspol), Valeria Luca (elevă, Liceul Lucian Blaga, din Tiraspol), Acad. George Păun (Curtea de Argeș), Vasile Bâcu (președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Ucraina), Mihai Neagu Basarab (Institutul Român și Biblioteca Română din Freiburg, Germania), Boris Vasiliev (Chișinău), prof. univ. dr. Victor Iliescu (Sibiu) , George Cușa (supraviețuitor al holocaustului comunist (Constanța), Lucia Hossu Longin (București, om de televiziune, autoarea cunoscutului serial Memorialul Durerii).
Anul acesta, la ediția jubiliară a Simpozionului „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”, desfășurat sub deviza cuvintelor-testament ale ilustrului om de cultură român Mircea Vulcănescu, ucis în închisoarea Aiud – Să nu ne răzbunați, dar să nu ne uitați! – s-au prezentat în plen sau pe secțiuni circa 60 de lucrări și comunicări elaborate în baza unor documente sau depoziții orale/ scrise privind aspecte privitoare la toate formele de opresiune din timpul dictaturilor comuniste din România, din spațiul sovietic și din alte părți ale lumii. Prezentarea orală a lucrărilor a avut loc la Muzeul Județean Argeș. Câteva nume de conferențiari: Ioan C. Popa (București), Mihai Neagu Basarab (Freiburg-Germania), Mariana Țăranu (Chișinău), Petru Grior (Cernăuți), Claudia Voiculescu (București), Victor Grecu (Sibiu), Güner Akmolla (Constanța), Corneliu Zeană (București), Ilie Popescu (Cernăuți), Raisa Radu (București), Ana-Maria Vizanti (București), Ana Topoliceanu (elevă, Pitești), Ionel-Claudiu Dumitrescu (Pitești), Vlad Mitric-Ciupe (București), Lăcrămioara Stoenescu (București), Vasile Bâcu (Cernăuți).
În ziua a doua a seminarului, conform programului, am prezentat două expuneri cu titlurile: „Puiul de vultur” și „Născuți în pulberea durerii”, abordând teme inedite legate de detenție și torționari, care au urmărit exterminarea sau mutilarea fizică și psihică a celor mai de seamă patrioți români, care au plătit scump tribut în lupta împotriva bolșevizării țării. Am vorbit, totodată, despre ampla frescă aflată în desfășurare, „Moartea roșie”, din care au apărut romanele „Duba din noapte”, „Clopote în lacrimi” și „Vulturul albastru”, urmând ca în viitorii doi-trei ani să fie încheiate și tipărite alte trei romane. „În fața glonțului”, „Călugărul de la Sâmbăta” și „Sindromul Iuda”.
Magistrala evocare de la Pitești a lecției suferinței și luptei pentru supraviețuire în gulagurile comuniste, unde dreptul la viață era anulat, s-a încheiat cu o excursie de documentare tematică la Curtea Domnească din Târgoviște și la Mânăstirea Dealu.
Ca o concluzie: ediția jubiliară, a XV-a, din acest an a Simpozionului Internațional despre „Fenomenul Pitești – Reeducarea prin Tortură” s-a desfășurat în con­diții de înaltă responsabilitate, gra­ție unui admirabil amfitrion, Prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, care a trudit mult pentru ca oaspeții, în număr des­tul de mare, să se simtă bine, ca împreună să atingă per­for­man­țe sporite, în comparație cu edițiile precedente. Într-o lume a crizei, într-o lume a corupției, violenței și decăderii – Simpozionul de la Pitești s-a dovedit o oază a speranței, un semnificativ factor de progres moral.