Priviți, cine denigrează România!(II)


După multe peripeții, Ion Gavrilă ajunge în munții Făgăraș, unde formează o formație de luptă antico­munistă, numită de către securitate „Banda Gavrilă Ogoranu”, motiv pentru care, în 1951, Tribunalul Mili­tar din Brașov îl condamnă la moarte în contumacie. Zece ani trăiește cu camarazii lui de luptă în ascun­zători numai de ei știute. În 1958, coboară din munți și mai trăiește, încă 19 ani, acoperit de către românii adevărați. Printr-o neglijență, în 1977 este prins, ares­tat și închis de Securitate. Pedeapsa nu mai poa­­te fi executată, deoarece se prescrisese. A fost lă­sat în libertate prin intervenția președintelui Ameri­cii, Nixon.

După 1989, românii au putut cunoaște activitatea și lupta eroică a lui Ion Gavrilă Ogoranu, cel mai cunoscut luptător din Rezistența armată anticomu­nistă, din cele 6 volume scrise de el, „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, dar și din filmele care s-au reali­zat, unele chiar cu participarea eroului. Atunci când doamna Monica Macovei a ajuns ministru democrat al Jusțitiei române, după 2004, bătrânul, de 81 de ani, Ion Gavrilă Ogoranu se duce să-i ceară deschi­de­rea unui proces pentru „anularea pedepsei cu moar­tea”, pe care i-o dăduse justiția comunistă. Mi­nistrul Monica Macovei îl sfătuiește pe erou să facă o cerere de grațiere, la care Bădia Ogoranu îi răs­pun­de că, prin această cerere, ar însemna că el își recunoaște pedeapsa dată de justiția comunistă, ca fiind îndreptățită. „Nu pot face o asemenea cerere – i-a spus răspicat fostul condamnat la moarte – dum­neavoastrtă, ca Ministru al justiției, aveți obli­ga­ția să redeschideți un proces care să anuleze aceas­tă pedeapsă mârșavă; și nu numai pentru mine, ci pentru toți condamnații politic în regimul comunist.” Bineînțeles, au fost vorbe neînțelese de doamna Macovei, pe care nu le-a luat în considerare. Cere­rea Bădiei Ogoranu, figură emblematică în rezistența anticomunisă armată, n-a avut niciun rezultat la Mi­nis­terul Justiției condus de Monica Macovei. Și ast­fel, eroul național Ion Gavrilă Ogoranu, liderul par­ti­zanilor anticomuniști din Munții Făgăraș, încetează din viață în anul 2006, la venerabila vârstă de 83 de ani, condamnat pentru a doua oară la moar­te, de această dată de un cancer galopant de prostată. A fost înmormântat, fără onoruri naționale, în comuna de adopție, Sântimbru – Galțiu, județul Alba, unde a fost ținut în secret, mulți ani, de soția sa Ana Gavrilă Ogoranu, și ea mare luptătoare anticomunistă. În 2001, Ana Gavrilă a solicitat unei Comisii speciale, îndrituite de lege, să i se acorde calitatea de luptător în rezistența anticomunistă. La sfârsitul lui februarie 2006, a fost înștiințată că i se respinge cererea, întru­cât cazul său nu era prevăzut de lege. Soții Gavrilă au trimis doamnei Monica Macovei, ministrul Justitiei – căruia i se subordona Comisia specială pentru acor­darea calității de luptator –, o scrisoare des­chisă, în care își manifestau manifestat pentru refu­zul rușinos. Ministrul nu a răspuns.

Iată cine este, stimați prieteni cititori, adevărata Monica Macovei, europarlamentar român și membru de vază al Partidului Democrat Liberal: nu numai o defăimătoare a țării sale, România, ci și cea care a întors spatele unor bravi luptători din rezistența anti­comunistă!