Privind tichetul de servicii destinat plăţii prestaţiilor casnice la domiciliu şi a celor cu caracter ocazional sau sezonier, Senatorii social – democraţi au votat favorabil propunerea legislativă a PNL


Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, susţine că senatorii social – democraţi au votat favorabil propunerea legislativă a PNL privind tichetul de servicii destinat plăţii prestaţiilor casnice la domiciliu şi a celor cu caracter ocazional sau sezonier, întrucât legea ar avea efecte benefice în combaterea muncii la negru şi suplimentarea veniturilor bugetare. „Grupul PSD din Senat a susţinut aprobarea acestei propuneri iniţiate de PNL, având în vedere efectele benefice pe care aplicarea reglementărilor le-ar avea în reducerea muncii la negru şi a suplimentării veniturilor bugetare. Ne-am gândit însă, în primul rând, la cei care muncesc astăzi fără niciun fel de contract. Implementarea acestor măsuri le-ar conferi dreptul la pensie, la asigurarea de sănătate. Aceşti oameni ar avea astfel un viitor”, susţine Firea. Aceasta adaugă faptul că, potrivit estimărilor reprezentanţilor PNL, aproximativ 700.000 de români lucrează în domeniu serviciilor la domiciliu, astfel că veniturile suplimentare la bugetul consolidat ar fi putea varia între 1,4 şi 2,3 miliarde lei. Gabriela Firea face, totodată, referire la exemplul Belgiei, unde sistemul de tichete de servicii „funcţionează de câţiva ani, guvernul federal subvenţionând taxele, contribuţiile şi impozitele asociate tichetului”. „În 2012, peste 170 de milioane de tichete au fost vândute, adică peste 170 milioane de ora muncă au fost prestate. Sistemul este folosit şi în Franţa, unde numărul prestatorilor depăşea 400.000 persoane în anul 2004. Preluarea bunele practici existente va permite implementare rapidă a acestor măsuri”, precizează aceasta.
Potrivit propunerii de lege, tichetele de servicii cu valoare nominală de 10 lei vor putea fi cumpărate de la Direcţia fiscală locală şi vor fi folosite pentru plata muncii efectuate, prin înţelegerea plăţilor, de regulă 1 tichet/ oră.
Activităţile ce vor putea fi recompensate cu tichetele de servicii sunt prestaţiile casnice la domiciliu – curăţenie, gătit, îngrijirea persoanelor dependente, supravegherea şi educarea copiilor, iar prestaţiile cu caracter ocazional sau sezonier includ mici lucrări de reparaţii sau întreţinere, colectarea de materiale reciclabile, croitorie. De asemenea, propunerea de lege stabileşte şi o serie de deduceri fiscale. Astfel, persoana care beneficiază de muncă prestată are dreptul la o deducere fiscala anuală de 5% din valoarea tichetelor folosite. Beneficiul fiscal poate fi cumulat cu alte beneficii cum ar fi reducerea taxelor şi impozitelor pentru plata anticipată a acestora. „Propunerea legislativă stabileşte şi o serie de sancţiuni pentru fapte precum necompletarea tichetelor, amenzile variind între 500 şi 1000 lei. Falsificarea tichetelor sau solicitarea cu rea-credinţă de către beneficiar a deducerii fiscale constituie infracţiuni şi se sancţionează conform prevederilor Codului Penal cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi”, se mai arată în comunicatul de presă. Deşi propunerea de lege a primit un raport de respingere din partea Comisiei pentru muncă a Senatului, plenul Senatului a adoptat, joi, iniţiativa legislativă cu 92 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.