Privatizarea OLTCHIM, de la Suleiman la Mao


• Turnul Babel s-a mutat pe platforma chimică unde fel de nații și seminții roiesc în jurul OLTCHIM-ului în putrefacție
• ministrul Andrei Dominic Gerea și-a continuat munca de convingere cu ambasadele străine
• poporul galben este, deja, la fața locului pentru atac


Un comunicat oficial de presă ne anunță că Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, l-a primit miercuri, 30 octombrie 2013, pe ambasadorul Republicii Turcia în România, E.S. Ömür Şölendil.

„La întâlnire, au participat şi reprezentanţii conducerii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). Diplomatul turc l-a felicitat, cu această ocazie, pe ministrul Economiei pentru învestirea în noua funcţie şi şi-a exprimat speranţa în continuarea bunelor relaţii instituţionale cu Ministerul Economiei.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte privind stadiul relaţiilor economice bilaterale, partenerii de dialog evocând buna colaborare româno-turcă şi performanţa menţinerii schimburilor comerciale la un nivel ridicat, în ciuda crizei economice internaţionale.

Ambasadorul Ömür Şölendil a adus la cunoştinţa ministrului Andrei Gerea câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea oamenilor de afaceri turci în România, solicitând, în acest sens, sprijinul oficialului român.

Ministrul Economiei l-a asigurat pe diplomatul turc de interesul său în susţinerea mediului de afaceri si investiţional şi a lansat, cu acest prilej, o invitaţie către oamenii de afaceri turci de a participa la procesele de privatizare şi atragere de investiţii aflate în derulare la companiile din portofoliul Ministerului Economiei. De asemenea, oficialul român a transmis oamenilor de afaceri prezenţi la întâlnire dorinţa Guvernului român de a atrage investitori turci în diferite domenii de interes economic – industria minieră, industria petrochimică, industria textilelor.

În acest sens, Ministerul Economiei va transmite Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România o listă a proiectelor actuale de interes pentru economia românească, partea română fiind deschisă, totodată, propunerilor venite din partea mediului de afaceri turc.

La rândul lor, reprezentanţii TIAD au prezentat ministrului român al Economiei viziunea comunităţii turce de afaceri asupra economiei, accentuând asupra importanţei stabilităţii economice pentru creşterea încrederii investitorilor şi, astfel, a volumului investiţional adus pe piaţa românească. Aceştia au transmis ministrului economiei interesul comunităţii turce de afaceri de a participa la procesul de privatizare şi atragere de investiţii la Oltchim, Cuprumin, Poşta Română, precum şi în sistemul medical din România”, mai sună textul amintit.

Combinatul vâlcean Oltchim este vizitat, în aceste zile, şi de o delegaţie importantă din China, formată din reprezentanţi ai companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd, precum şi oficiali ai ambasadei Chinei în România.

Chinezii sunt interesaţi de Oltchim şi vor să-şi clarifice chestiuni referitoare la situaţia platformei petrochimice de la Piteşti şi a celei chimice de la Râmnicu Vâlcea, la acţionariatul companiei, la principalele produse realizate în capacităţile existente. Asiaticii par să fi venit cu ideea garantării unui preţ minim sau a unor volume minime de vânzări.